Det var i våras som Trafikverket beslutade att dra igång en parallell utredning om en akveduktlösning vad gäller kanalpassagen i Söderköping där huvudspåret för förbifartsprojektet tidigare har varit en öppningsbar bro. Orsaken var bland annat att det fanns en oro att bygga in sig i fortsatta trafikstörningar. Nu är den andra etappen i akveduktutredningen klar och här tar Trafikverket det definitiva beslutet: akveduktlösningen bedöms som det hållbaraste alternativet som ger minst trafikstörningar – både för trafiken på E22 men sannolikt även på kanalen.
Man konstaterar också att utredningen visat att en akvedukt är mest hållbar både vad gäller ekonomi och miljö.
– Att bygga akvedukten är en större investering än de alternativ vi tidigare undersökt, men det kommer att löna sig på fyrtio års sikt. Kostnaderna för drift och underhåll blir så mycket lägre och samhällsekonomiskt räknar vi hem en hel del vinster i och med att vi slipper stopp i trafiken, säger Peter Linnskog, samhällsplanerare i Trafikverket, region öst.
Från kommunens sida är man glad över detta besked.
– Det känns fantastiskt, det här beskedet ger kommunen möjlighet att börja processen från sin sida, säger Johanna Grander, kommunens samordnare för förbifartsprojektet som påpekar att vägen i och med detta alternativ inte kommer att bli lika synlig.
– Vi har en massa tankar och idéer som vi kan börja diskutera nu.
I Trafikverkets utredning ingick också att titta på en fullvärdig trafikplats vid Klevbrinken norr om kanalen. Nu räknar man också med en sådan – detta blir möjligt tack vare att kommunen bidrar till finansieringen.
– En fullvärdig trafikplats ger möjlighet att köra av norrifrån och det är jätteviktigt för kommunen att ha kopplingen till Klevbrinken och Mariehovsområdet, säger Johanna Grander:
– Från kommunens sida har vi också tankar om en stadsnära rastplats vid Linköpingsvägen och infarten vid Statoil som ett sätt att locka in trafikanter till staden, detta är dock en kommunal fråga men den politiska viljeinriktningen är tydlig där.
Den nuvarande öppningsbara bron kommer att rivas och någon ny öppningsbar bro kommer inte att byggas. All trafik, alltså även gång- och cykelväg över Göta kanal kommer att gå via akvedukten.
Den södra anslutningen av skärgårdslänken som ska förbinda den nya E22 med väg 210 mot Sankt Anna ska dessutom flyttas till en ny sträckning, något som stått klart sedan tidigare. Detta ska enligt Trafikverket innebära "mindre påverkan på odlingslandskapet och lokala kulturvärden". Man påpekar också att Braberg gård nu slipper få sina ägor uppdelade av en väg.
Gången nu är att Trafikverket ska ta fram en vägplan men i och med att det nu blir ett akveduktalternativ förskjuts projektet ett halvår. Planen ska fastställas innan Trafikverket kan börja bygga.
– Själva akveduktbygget kommer troligen i gång 2020, säger Jonas Danielsson, som är projektledare för Förbifart Söderköping.
Den bedömningen tar även hänsyn till eventuell överklagandetid.