Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Akvedukt över E22 utreds

Trafikverket utreder nu för första gången en akvedukt som ett möjligt alternativ för passage av Göta kanal vid Söderköping. Fortfarande är dock en öppningsbar bro huvudalternativet.

Akvedukten vid Kungs Norrby, Borensberg, där trafiken passerar under kanalen obehindrat.

Akvedukten vid Kungs Norrby, Borensberg, där trafiken passerar under kanalen obehindrat.

Foto: Jeppe Gustafsson

SÖDERKÖPING2015-04-23 20:00

Folkbladet skrev för en tid sedan om förseningar med ett halvår vad gäller E22-förbifarten beroende på vad som beskrevs som utredningstekniska skäl. Ny byggstart bedömdes då som tidigast 2018. Nu informerar Trafikverket att man drar igång en utredning om en alternativ lösning till den öppningsbara bro som ingår i de nuvarande planerna: nämligen en akvedukt. Beslutet om en öppningsbar bro ligger dock fortfarande fast, denna utredning är som man uttrycker det "(...) för att säkerställa att detta är rätt beslut (...)". En akveduktslösning skulle dock innebära att man helt slipper problematiken med broöppningar och därpå följande köbildning. Utredningen ska pågå parallellt med pågående planarbete.

Från kommunens sida välkomnar man detta.

– Även om inriktningsbeslutet som innefattar en öppningsbar bro ligger fast tycker vi det är mycket bra att man gör en sådan här utredning, om det skulle visa sig att det var tekniskt och ekonomiskt möjligt att genomföra en akvedukt vore det ju fantastiskt, säger Johanna Grander, projektsamordnare för E22.

– Förutom att framkomligheten skulle bli bättre när man slipper en öppningsbar bro och miljöpåverkan bli betydligt mindre om köbildning upphör vore det också bra ur andra aspekter som till exempel buller.

Detta beror på att man i nuvarande förslag får en vägbank som bygger upp vägen ett par meter vilket innebär att siktlinjen mot västra dalgången bryts och att bullernivåerna blir högre. Vid ett akveduktalternativ skulle vägen alltså gå under kanalen och därmed ligga lägre vilket skulle vara positivt.

– Vi är väldigt glada att man lyfter på alla stenar innan man helt bestämmer sig för en öppningsbar bro, säger Johanna Grander som menar att mycket hänt sedan tunnelalternativet utreddes i början av 2000-talet.

Även den politiska kommunledningen är mycket positiv över att en utredning om akvedukt kommer till stånd.

– Vi är nog alla lite förvånade att en sådan här utredning om en akveduktslösning inte gjorts tidigare, man har utrett ett tunnelalternativ men det är en annan sak med ett helt annat regelverk, säger Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Om man slipper en öppningsbar bro skulle det ju skapa bättre förutsättningar för både båt- och biltrafiken. Framförallt är det viktigt att man nu utreder alternativen innan man definitivt väljer ett bro-alternativ som vi vet inte kommer att lösa alla problemen vad gäller köer och framkomlighet.

Trafikverket informerar på hemsidan om att akveduktsutredningen kommer att genomföras i flera steg och att man kontinuerligt kommer att stämma av med konsulten. Man kan avbryta utredningen om det visar sig att det inte är praktiskt eller ekonomiskt genomförbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om