Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kanalens skick kräver åtgärder

Göta kanal är i så dåligt skick att om inget görs måste delar av kanalen grävas igen. Arbeten med att säkra kanalens Östgötadel måste starta direkt efter säsongen.

Stora behov. Pålning vid slussen Duvkullen Nedre 2014 efter raset. Markförhållandena är dåliga i östra delen av kanalen och rentav en säkerhetsrisk.

Stora behov. Pålning vid slussen Duvkullen Nedre 2014 efter raset. Markförhållandena är dåliga i östra delen av kanalen och rentav en säkerhetsrisk.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-08-17 14:00

Folkbladet skrev i maj om skicket på kanalen som efter en förstudie visat sig vara så dåligt att stora och kostsamma arbeten måste genomföras.

– Merparten av insatserna som krävs är belägna i Östergötland och i Söderköpings kommun, kommenterade Anders Donlau, vd för AB Göta kanalbolag då till Folkbladet:

– Jordskredet som hände 2014 vid Duvkullen var en utlösande faktor till undersökningen.

I fredags kommenterade näringsminister Mikael Damberg (S) den utredning Göta kanalbolaget gjort till TT och pekade på det akuta läget med stora säkerhetsproblem för delar av kanalen. Han uttryckte också att dessa kostsamma åtgärder skulle vara svåra att genomföra utan att ägaren (staten) tar ett större finansieringsansvar.

Kanalbolaget lämnade alltså redan i mars en utredning till ägaren av vad som måste göras.

– Det vi tittar på nu är finansieringsbiten, vi är mitt i den processen och det är möjligt att det blir en mix av olika källor, säger vd Anders Donlau till Folkbladet.

– Vad som är positivt med detta besked av ägaren är att man är väldigt förstående till de behov som finns men nu återstår att se vad det landar i.

Från ägaren, alltså staten, verkar man ändå beredd på att ta lejonparten av kostnaden.

Det handlar om en hel del pengar, beräkningarna säger omkring en halv miljard allt som allt och samtliga åtgärder kommer att spridas ut under en femårsperiod.

Men vissa saker måste tas tag i direkt efter kanalsäsongen.

– Vi har identifierat akuta åtgärder som måste utföras till kommande säsong om vi ska kunna öppna kanalen och jag har inte fått några andra signaler. Dessa kommer att starta så snart kanalen stänger och sedan får vi lösa finansieringen efter hand, säger Anders Donlau.

Det är i huvudsak Östgötadelen som är den mest akuta på grund av dåliga markförhållanden, bland annat är man rädd för att kanalbanken inte ska hålla vilket vore mycket illa eftersom kanalbanken ligger högre än Söderköping.

– Det krävs ganska stora insatser kring Söderköping i form av till exempel förstärkning av kanalbanken, pålning och annat. Arbetena här beräknar vi kommer att kosta 20-40 miljoner utöver ordinarie underhåll, säger Anders Donlau.

Göta kanal

Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner.

Kanalen sträcker sig mellan Mem vid Slätbaken och Sjötorp vid Vänern och har 58 slussar.

Mellan 1810 och 1832 skapades den 190 km långa kanalen, varav 87 km grävdes för hand av totalt 58.000 svenska soldater.

Göta kanal är öppen maj - september.

Det finns 21 gästhamnar längs kanalen.

I Östergötland: Mem, Söderköping, Klevbrinken, Norsholm, Berg, Bergs slussar, Ljungsbro, Borensberg, Borenshult, Motala verkstad och Motala. I Västergötland: Karlsborg, Forsvik, Tåtorp, Vassholmen, Jonsboda, Töreboda, Hajstorp, Norrkvarn, Lyrestad och Sjötorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om