Göta kanalbolagets styrelse tog hösten 2014 ett beslut att låta genomföra en förstudie för att få en överblick över vad som kommer att krävas framöver för kanalens fortsatta drift.
Nu har studien genomförts och det visar sig att det finns ett stort behov av renoveringar, inte minst i den östra delen av Göta kanal.
– Merparten av insatserna som krävs är belägna i Östergötland och i Söderköpings kommun, säger Anders Donlau, vd för AB Göta kanalbolag:
– Det beror på de väldigt dåliga markförhållandena där, jordskredet som hände 2014 vid Duvkullen var lite av en utlösande faktor till den här undersökningen.
Anders Donlau vill betona att förstudien handlar om behoven hos hela anläggningen igenom landet. Och behoven är stora, dessutom är tiden relativt knapp.
– Vissa av sakerna bör och måste göras till nästa säsong så vi kommer att börja att förprojektera redan under sommaren så arbeten kan starta under hösten, säger Anders Donlau.
Det rör sig om ganska mycket pengar som krävs för detta projekt som man kallar Göta kanal nästa 200 år.
– Vi är ju ett affärsdrivande företag och tjänar de mesta pengarna själva, sedan vad gäller den rent kulturhistoriska sidan så får vi ett årligt anslag. Men vare sig vår egen ekonomi eller anslaget räcker på långa vägar till det här, bedömer Anders Donlau som kan berätta om den sammanlagda beräknade kostnaden:
– Det rör sig om flera 100 miljoner kronor, det närmar sig en halv miljard för själva åtgärderna. Sedan är vi också tvungna att öka det årliga underhållet för att inte hamna i samma situation igen.
Det innebär att nya pengar måste till för dessa nödvändiga renoveringar och arbeten som ska genomföras.
– Antingen via att vi får sälja egen egendom, att vi får ökade anslag från ägaren, alltså staten, eller att vi får in andra externa pengar, det kan handla om EU-stöd eller liknande, säger Anders Donlau som också nämner att vissa delar av de åtgärder som måste till beror på ny lagstiftning som ställer högre krav.
– Processen med finansiering hanteras just nu av styrelse och ägare och är i sin linda.
Anders Donlau vill framhålla att Göta kanalbolag känner stolthet över sin roll.
– Vi tar det här ansvaret för att säkra kanalen för kommande generationer, det här måste göras och kanalen är väldigt viktig för svensk besöksnäring. Det är ett väldigt positivt och kul projekt att ta tag i och är i princip lika stort som när kanalen byggdes. Nu ska vi lösa bästa möjliga finansiering men att detta kommer att göras råder ingen tvekan om, säger Anders Donlau.