Som Folkbladet kunde berätta i onsdagens tidning valde Lottie Fallman (S) att lämna sina politiska uppdrag under onsdagens fullmäktigemöte. Orsak: Hon känner sig trakasserad, framför allt i debatten om ensamkommande flyktingar från Afghanistan, något som även gått ut över hennes barn.

Många av trakasserierna har enligt henne skett på facebook, i stängda forum där Lottie inte haft en chans att försvara sig. I verkligheten har sedan bland annat hennes barn fått frågor i skolan:

– Vad ska min tolvåring svara på frågan "är det din mamma som försvarar våldtäktsmän?" exemplifierade hon i onsdagens tidning.

Artikelbild

| Lämnar. Lottie Fallman (S) om sitt beslut.

Läs mer: Lottie Fallman (S) lämnar sina politiska uppdrag efter trakasserier.

Detta efter att det påståtts att Lottie Fallman tagit en ensamkommande, som i höstas dömdes för sexuellt ofredande, i försvar. Hon ska även ha ifrågasatt offrets trovärdighet, något hon bestämt tillbakavisar:

– Jag skulle aldrig ta en brottsling i försvar och jag har respekt för vårt rättssystem.

Ett av de politiska uppdrag Lottie Fallman lämnat är som ledamot i demokratiberedningen. Där är Sonnie Knutlig ordförande och han berättar att det inte bara är Lottie som råkat ut för detta i sociala medier:

– Det är flera av våra politiker som blivit hotade i det här sammanhanget. Även själva partiorganisationen, arbetarekommunen, har fått ta emot hot, säger han och berättar att det är polisanmält.

– Men det är svårt att komma åt. Det är obehagligt när människor gömmer sig bakom pseudonymer på nätet och hotar folk. Och Lottie kan inte ens försvara sig, för hon är inte med i de här forumen, säger han.

Finns någon policy för hur era politiker ska agera i till exempel sociala medier?

– Man får tänka sig för vad man skriver och säger. Men det kan vara svårt i stridens hetta. Vi har haft en stor diskussion hur vi ska hantera de här frågorna inför valet och vi kommer att skärpa upp reglerna. Det kommer förmodligen bli en smutsig valrörelse, säger Sonnie Knutling.

Lottie Fallman själv säger att det inte alltid möts positivt att vara Socialdemokrat och vilja stoppa utvisningarna till Afghanistan. Håller du med?

– Socialdemokraterna är ett hatobjekt hos Sverigedemokraterna och personer på högerkanten. Lottie har jobbat mycket för de ensamkommande och sett till att säkra deras ställning i landet. Det ska hon ha all heder för!, säger Sonnie Knutlig, som tycker det är olyckligt att hon lämnar. Men:

– Jag har stor förståelse för Lotties beslut. Vi måste stå upp och försöka hålla ihop, men när det riktas mot våra barn är det svårt. Det tråkiga är att de här krafterna vinner.