På punkt 15 under onsdagens möte i kommunfullmäktige kommer hennes begäran om entledigande från uppdrag som ledamot i demokratiberedningen, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att tas upp.

– I hjärtat är jag lika fullt engagerad men från och med i morgon (läs onsdag reds anm) är jag bara mamma, undersköterska och medmänniska, säger Lottie Fallman.

Orsaken till avhoppet är en situation som hon beskriver pågått under flera år, men som började eskalera i höstas. När barnen påverkades allt mer, valde hon att till sist ge upp sina politiska åtaganden.

Artikelbild

| Lämnar politiken. Lottie Fallman och Mattias Geving fotas sommaren innan valet 2014. Något val 2018 blir det dock inte för Fallman.

– De hängs ut på nätet, det är en liten by där alla känner alla. Folk undrar vad som är sant, säger hon.

Lottie Fallman beskriver hur hon för ett par år sedan började engagera sig för ensamkommande flyktingar från Afghanistan – ett engagemang som inte alltid lyftes fram som positivt.

– Att vara Socialdemokrat och vilja stoppa utvisningar till Afghanistan, ja då blir man utsatt, säger hon.

En av de som Lottie lärde känna var den ensamkommande som i höstas dömdes för sexuellt ofredande av Norrköpings tingsrätt. Enligt domen ofredade mannen en 14-årig flicka sexuellt under ett konfirmationsläger i Söderköpings kommun och dömdes till villkorlig dom och 30 dagsböter.

Läs mer:Döms för sexuellt ofredande på konfirmationsläger.

Läs mer: Mamman: "Kyrkan har svikit oss".

Efter detta har det, enligt Lottie Fallman, börjat spridas falska påståenden om saker hon ska ha gjort och sagt om den nu dömde mannen. Och om offret, den 14-åriga flickan. Bland annat att Lottie Fallman skulle ha skrivit på facebook att flickan farit med osanning.

– Det har jag inte gjort. Jag skulle aldrig ta en brottsling i försvar och jag har respekt för vårt rättssystem, säger hon.

Men du har skrivit "det är inte synd om människor som far med osanning" i en konversation där man skulle kunna tolka att det är flickan du menar. Vad menade du då då?

– Den skärmdumpen är från en annan diskussion. Kommentaren hänvisar till människor som tror att jag har med saken att göra. Det går att klippa och klistra, säger Lottie Fallman.

Vidare påstås att mannen bott hos Lottie Fallman, att det var hon som bestämde att det var han som skulle nyårstala (ett nyårstal han höll efter att händelsen på konfirmationslägret inträffat men innan rättegången reds anm) och att det är hennes förtjänst att mannen nu släppts ur Migrationsverkets förvar.

– Det har kommit mycket falska uppgifter om mig. Visst, jag skrev god jul till honom på facebook, när han satt i förvaret. Det har inget med domen att göra. Jag tänker att det är jobbigt för de som sitter i förvar och jag ville önska god jul, säger Lottie Fallman

Under hösten har en tidning skrivit flera artiklar om allt detta. Saker som nu diskuteras i sociala medier och som till sist fick Lottie Fallman att kasta in handduken.

– Vad ska min tolvåring svara på frågan "är det din mamma som försvarar våldtäktsmän?" säger hon och fortsätter:

– Jag känner att vi har ett demokratiproblem. Det går att sprida en massa falska påståenden och få en så stor snurr på det i sociala medier att det till sist får sådana här konsekvenser. Att skydda mina barn är prio ett, och då får det bli så här. Men alla saker som påstås går att kontrollera. Det här är en personlig konflikt, det har ingenting med mig som politiker eller saker jag har beslutat att göra.

Lottie Fallman känner att hon har ett gott stöd i Socialdemokraterna i Söderköping och att de vill att hon ska fortsätta med politiken.

– De har försökt övertala mig. Jag vill driva viktiga frågor, som barn som är i behov av särskilt stöd. Det är min hjärtefråga, säger hon.