Kommunen har efter att man i början av december presenterade "Sankt Anna-paketet" bjudit in till två medborgardialoger: en i Sankt Anna och en i Mogata. Den första av dessa ägde rum på tisdagskvällen och det blev snabbt uppenbart att de aktuella frågorna engagerat bygden. Fler och fler människor strömmade till – till slut var omkring 300 på plats – så beslutet togs att man fick byta lokal från skolans matsal till kyrkan för att överhuvudtaget få plats.
Väl i kyrkan inledde Mattias Ravander (S), kommunalråd med att hälsa alla välkomna.
– Det är förbluffande många som sökt sig hit och otroligt roligt med detta engagemang, sa Mattias Ravander innan han föreslog en omröstning huruvida man skulle dela upp sig i grupper så fler kunde komma till tals eller om man skulle ha ett stormöte.
Nästan samtliga närvarande valde stormöte i kyrkan och så blev det. Mattias Ravander fortsatte med att göra ett förtydligande:
– Många tror att detta är ett färdigklubbat dokument men inget är beslutat utan detta är bara ett underlag för en dialog. Idag är vi här för att lyssna och kommer att lägga ut synpunkterna som kommer fram på vår hemsida.
När ordet släpptes fritt kom talare efter talare fram fram för att lägga fram sina synpunkter och det visade sig snabbt att Sankt Anna-paketet inte väckt några varmare känslor hos de närvarande. En av de frågor som fick kritik var förslaget att slå ihop Sankt Anna- samt Mogata skola och bussa elever mellan dessa. I den frågan har skolornas föräldraföreningar tidigare hållit möten och Nina Karlsson från Sankt Anna skola hade ett färdigt motförslag att dela ut till kommunpolitikerna.
Sankt Anna-paketet fick kritik på en mängd punkter, inte minst vad gäller tankarna om nedläggning av äldreboendet Stenbrinken.
– Vem vill flytta ut hit om all service försvinner?, frågade Lisbeth Andersson Stenbom, dotter till en boende på Stenbrinken och uppdaterade också uppgiften som presenterats i Sankt Anna-paketet att endast 6 av 17 boende vill bo på Stenbrinken:
– 15 av 15 vill bo kvar enligt mina uppgifter.
Dag Södling som engagerat sig för bygden länge tyckte hela dokumentet skulle dras tillbaks.
– Ni har handskats med siffror på ett vårdslöst sätt och jag tror ni gör ett stort misstag. Det här är inte kommunstyrelsens utskick utan verkar handla om tre personers tankemöda, sa Dag Södling och fick jubel från publiken.
Pia Liedholm, tidigare skärgårdssamordnare frågade om man glömt arbetet för att lyfta Sankt Anna som lades ner 2014 efter en medborgardialog.
– Vi arbetade fram 57 konkreta förslag i olika arbetsgrupper och lämnade över detta till er för ett år sedan, vi har redan en överenskommelse.
Flera av talarna undrade vilka analyser som legat bakom detta dokument.
– Jag förstår inte vad idén är, det här känns som besparingar där privata aktörer får göra jobbet. Ni måste ta tillvara på skärgården som ni alltid visar upp i olika sammanhang, hälften av skattebetalarna i kommunen bor ju på landsbygden, framhöll Niklas Lindekrantz som ställde de 200 miljoner kronorna som är planerade att lägga på skollokaler i centralorten mot frånvaron av någon satsning överhuvudtaget på landsbygden.
Kort sagt var motståndet mot Sankt Anna-paketet monumentalt bland de 300 närvarande. Kommunledningen gick inte i svarsmål över kritiken utan menade att detta möte var ägnat just att lyssna på de boendes synpunkter. Det hela slutade med att kommunalråden Mattias Ravander samt Yvonne Persson (M) åter framhöll att detta inte är skarpa förslag utan enbart ett diskussionsunderlag och att åsikterna som kommit fram kommer att tas i beaktande.
På torsdag sker ännu en medborgardialog i Mogata skola.