Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kritik mot skolförslag

Det var inte direkt med översvallande entusiasm som förslaget om ihopslagning av skolorna togs emot. Det framgick på torsdagens skolmöte i Mogata skola.

Platsbrist. Det var smockfullt i Mogata skolas matsal på torsdagen när förslaget om skolsammanslagning diskuterades.

Platsbrist. Det var smockfullt i Mogata skolas matsal på torsdagen när förslaget om skolsammanslagning diskuterades.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-12-19 12:00

Det är smockfullt i Mogata skolas matsal på torsdagskvällen, 60-70 personer har samlats för att samtala om förslaget om sammanslagning av Mogata- och Sankt Anna-skola vilket är en fråga som engagerar många föräldrar på bägge skolorna. Mötet är initierat av föräldraföreningen i Sankt Anna skola och dess ordförande Nina Karlsson öppnar mötet:

– Jag gläds i själen åt att så många är här för att prata om denna viktiga fråga.

Det var den tredje december som den politiska majoriteten i Söderköping (S, M samt MP) presenterade Sankt Anna-paketet med ett antal förslag riktade mot Sankt Anna-bygden. I en av punkterna föreslås att Mogata skola slås ihop med Sankt Anna skola. Tanken är att samla mellanstadieeleverna i Sankt Anna skola och lågstadieeleverna i Mogata skola och låta barnen åka buss. Orsakerna som ges är att elevunderlaget i Sankt Anna är vikande samtidigt som Mogata skola har lokalbrist. Hela detta paket ska diskuteras i två medborgardialoger i Sankt Anna (19 januari) samt Mogata (21 januari).

Nina Karlsson går igenom kommunens förslag och argument punkt för punkt.

– De talar om ett vikande elevantal i Sankt Anna och att Mogata skola är full, dessutom talar de om svårigheter med rekrytering av behörig personal till Sankt Anna-skola. Vad gäller det vikande elevantalet stämmer det inte, eleverna har ökat de tre senaste åren. Vi ser heller inte att det är några problem att rekrytera behörig personal i dessa skolor, fastslår Nina Karlsson.

– Min personliga uppfattning är att det här är ett riktigt dåligt förslag.

Sedan är ordet fritt och många föräldrar tar tillfället i akt att delge sin inställning. Det konstateras att det nu finns 19 barn på förskolan i Sankt Anna och att trenden är att elevunderlaget ökar hela tiden; om man dessutom ska bygga mer i Sankt Anna – kommer barnfamiljer verkligen att flytta ut med en sådan skolsituation? En annan fråga som lyfts är om detta förslag verkligen är för barnens bästa med alla bussfärder och byten av miljöer.

– Jag frågar mig hur man kan lösa lokalproblem i Mogata genom att bussa barn? säger förra skärgårdssamordnaren Pia Liedholm som tillägger att lokalproblem löser man naturligtvis genom att bygga lokaler, det behövs en ny förskola i Mogata.

Samtliga i lokalen är överens, förslaget är dåligt och man ska nu förbereda sig noga och vässa argumenten tillsammans inför de två medborgardialogerna.

Samtidigt pågår en namninsamling och facebookgrupper ska skapas; här finns ett stort engagemang för skolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om