Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler platser på populär linje

"Vårdadministratör" på Nyströmska ökar antalet platser till 35. En annan nyhet bland yrkesutbildningarna är "boendehandledare för ensamkommande".

Populära program. På Nyströmska skolan finns de tre yrkeshögskoleutbildningarna i Söderköping. (arkivbild)

Populära program. På Nyströmska skolan finns de tre yrkeshögskoleutbildningarna i Söderköping. (arkivbild)

Foto: Titti Olovsson

SÖDERKÖPING2016-01-25 19:00

Östsvenska Yrkeshögskolan lämnade i höstas, tillsammans med lokala arbetsgivare, in 25 utbildningsansökningar till Myndigheten för Yrkeshögskolan. Nio positiva besked har nu lämnats och det innebär 13 utbildningar i länet till hösten. Det handlar om skräddarsydda utbildningar som arrangeras i nära samarbete med arbetslivet.

De yrkesutbildningar som Östsvenska yrkeshögskolan står bakom i Söderköping är: "vårdadministratör"; "stödpedagog inom funktionshinderområdet" samt "management inom hotell- och besöksnäringen". Den kanske populäraste utbildningen av dessa är den 2-åriga linjen vårdadministratör som i år utökar antalet platser från 25 till 35 på grund av de stora behoven.

– Vi har haft ett högt söktryck till den utbildningen, 2015 hade vi 300 sökande. Anledningen är att behovet av denna typ av tjänster är så stort, inte minst hos regionen. Jag brukar säga att efter att ha gått den utbildningen får 110 procent jobb, säger Ann-Charlotte Thorén, VD för Östsvenska yrkeshögskolan.

Även de två andra utbildningarna på Nyströmska är eftertraktade. Johanna Köpsén, utbildningsstrateg på Östsvenska Yrkeshögskolan, berättar att hotellmanager även riktar sig mot andra delar av besöksnäringen.

– Det kan handla om att jobba till exempel på Kolmårdens djurpark eller i reception vad gäller turism, säger Johanna Köpsén.

Nytt för i år är också utbildningen "Boendehandledare och integrationsassistent med specialisering på ensamkommande barn och ungdomar".

– Vi är jätteglada att vi fått den beviljad, säger Johanna Köpsén som tillägger att den ska drivas på distans, möjligen med ytterst få träffar:

– Vi har sökt att få driva den utbildningen sedan 2011 och inte gett upp efter avslag utan fortsatt att söka år efter år. I den situationen vi har idag så hade vi ju önskat att vi redan haft igång utbildningen men nu ska det bli kul att sätta igång.

I hela landet beviljades 446 utbildningar vilket är rekordmånga – orsaken är att Myndigheten för Yrkeshögskolan haft mer pengar i budgeten att fördela för 2016.

I Östergötland kan man också via Östsvenska yrkeshögskolan utbilda sig till bland annat lokförare, mjukvarutestare, byggledare och flygtekniker. Östsvenska Yrkeshögskolans ägs av elva av länets kommuner samt Region Öst.

YH-utbildningar

En utbildningsform på eftergymnasial nivå.

Skräddarsydda utbildningar i nära samarbete med arbetslivet.

Teori varvas med praktik - många utbildningar innehåller LiA, Lärande i arbete, på en arbetsplats.

Avgiftsfria utbildningar som berättigar till studiemedel från CSN.

Utbildningens längd varierar mellan en termin till tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om