Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort tryck på yrkesutbildning

300 personer sökte till 25 platser på Nyströmska skolan som vårdadministratör. I år slår Östsvenska yrkeshögskolan rekord vad gäller antal sökande.

Tryck. Det blev i år rekordmånga sökanden till yrkeshögskoleutbildningen Vårdadministratör som är lokaliserad på Nyströmska skolan.

Tryck. Det blev i år rekordmånga sökanden till yrkeshögskoleutbildningen Vårdadministratör som är lokaliserad på Nyströmska skolan.

Foto: Titti Olovsson

SÖDERKÖPING2015-05-21 17:00

Östsvenska yrkeshögskolan är ett regionalt bolag som ägs av 11 östgötska kommuner samt Region Östergötland. Det startade 2011 och uppdraget är att starta och driva strategiskt viktiga yrkeshögskoleutbildningar i hela regionen, man är en av flera aktörer som anordnar denna sorts utbildningar. En av Östsvenska yrkeshögskolans utbildningar är vårdadministratör som finns på Nyströmska skolan i Söderköping.

Just denna utbildning har visat sig vara väldigt populär, den har 25 platser och till dessa har nära 300 personer sökt, alltså omkring 12 sökande per plats.

– Det har varit den utbildning där söktrycket varit som högst hos oss, berättar Ann-Charlotte Thorén, vd för Östsvenska yrkeshögskolan.

Hon tror att trycket mot just denna utbildning beror på att det nära nog följer en garanterad anställning efteråt.

– Den som kommer in på linjen och genomför utbildningen får i regel jobb och utbildningen sker också i nära samarbete med landstinget. Det är en av styrkorna med yrkeshögskoleutbildningarna, att man jobbar mot de aktörer som utbildningarna riktar sig mot, berättar Ann-Charlotte Thorén:

– Dessutom sker mycket av utbildningarna ute på arbetsplatser och man får tillfälle att knyta kontakter med arbetsgivare, säger Ann-Charlotte Thorén som tycker att man också haft ett gott samarbete med Söderköpings kommun.

I Söderköping har man – förutom Vårdadministratör – också linjerna "Stödpedagog inom funktionshinderområdet" samt "Management inom hotell- och besöksnäringen".

– Det har varit bra med sökande till dessa linjer också, säger Ann-Charlotte Thorén som tror att allt fler idag, med den höga ungdomsarbetslösheten, upptäcker dessa linjer som är direkt riktade mot arbetslivet.

Hon kan se tillbaks på ett rekordår vad gäller sökande. Man har haft 1545 sökningar ill 14 utbildningar med sammanlagt 344 platser vilket ger ett söktryck på 4,5 ansökningar per plats. Men alla linjer är inte fulla ännu, man trycker på att om man har missat sista ansökningsdag, som var i fredags, kan man kontakta Östsvenska yrkeshögskolan för att se om man kan få lämna in en ansökan ändå.

Östsvenska yrkeshögskolan driver 16 utbildningar på fyra orter i länet och på distans. Det rör sig om utbildningar på eftergymnasial nivå och de är avgiftsfria samt berättigar till studiemedel från CSN. Utbildningarnas längd varierar från en termin till tre år.

En utbildningsform på eftergymnasial nivå.

Skräddarsydda utbildningar i nära samarbete med arbetslivet.

Teori varvas med praktik - många utbildningar innehåller LiA, Lärande i arbete, på en arbetsplats.

Avgiftsfria utbildningar som berättigar till studiemedel från CSN.

Utbildningens längd varierar mellan en termin till tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om