Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det som döljs under torget

Nu pågår omgörningen av Hagatorget och redan har arkeologen på plats hittat resterna av ett golv, troligen med köksanknytning.

Hagatorgsfynd. Arkeolog Johnny Rönngren visar köksgrunden från någonstans runt 1800.

Hagatorgsfynd. Arkeolog Johnny Rönngren visar köksgrunden från någonstans runt 1800.

Foto: Matz Glimhed

SÖDERKÖPING2015-09-08 09:00

Ombyggnaden av Hagatorget har efter Gästabudets slut dragit igång på allvar. På plats när skoporna gräver sig ner runt den gamla fontänen är naturligtvis – som alltid när det handlar om grävarbeten i Söderköping – en arkeolog, i detta fall Johnny Rönngren från arkeologgruppen i Örebro AB. Han har erfarenhet av Söderköping sedan tidigare (han var med när det arbetades på gamla Skolgatan våren 2014) och tar gärna uppdrag just här vilket inte är helt ovanligt bland arkeologer.

Redan på måndagen kan han konstatera att en hel del fynd gjorts, dock inte så gamla som de ofta är i Söderköping.

– Här är en husgrund som består av en köksdel av något slag med en ugn och rester av skorstenen, berättar Johnny och pekar förklarande på stenar och tegelstenar som ligger exponerade.

– Jag tror det här handlar om någonstans från slutet av 1700-talet till början av 1800-talet eftersom vi vet att det i slutet av 1800-talet anlades ett torg här och då revs byggnaderna på platsen.

Han visar en brun rand på jordkantens vägg och förklarar:

– Här är rivningslagret från slutet på 1800-talet när man byggde torget och härunder är det 1700-tal. Det mörka lagret över är matjord som går fram till nutid.

Eftersom man gräver sig ner runt fontänen vid den del av torget som gränsar till rosariet behövs arkeolog på plats.

– Man vet inte riktigt var gränserna går mellan det som är orört och det som redan är rubbat vid tidigare anläggningar så därför är det viktigt att ha en arkeolog på plats, säger Johhny Rönngren som förutom köksgolvet även gjort andra fynd.

– Jag har hittat väldigt mycket keramik i ett kulturlager som troligen är från slutet av 1700-talet säger han och visar en mängd skärvor han lagt i en plastpåse.

En spännande detalj är att han hittat ben av ko längre ut mot torget där man vet att tomten ägdes av en garvare.

– Det är kul att hitta bevis för de verksamheter som bedrevs här. Nu står vi på en bagares tomt och där borta alltså en garvare, påpekar Johnny som dock inte tror att man kommer att hitta så väldigt gamla saker under denna utgrävning.

– Jag tror inte att det kommer att grävas så mycket djupare här och det innebär att vi kommer ner till kulturlager från max 1600-talet, det blir knappast så djupt som till medeltid.

Johnny Rönngren blir kvar veckan ut medan grävningarna runt fontänen fortgår. Sedan kommer han att finnas på plats sporadiskt när vissa grävarbeten ska göras framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om