Arbetet med att göra Hagatorget mer attraktivt för Söderköpingsborna har pågått några år. Flera arkitektförslag har tagits fram och det har anordnats medborgardialog om torgets roll. Tidsplanen har sedan försenats något bland annat beroende på majoritetsskiftet i kommunstyret förra hösten men nu, direkt efter Gästabudet, är det alltså dags att dra igång med etapp ett.
– I nästa vecka kommer entrepenören SP Utemiljö AB att etablera sig på platsen och i och med det sätta upp avgränsningar på platsen, berättar Johanna Grander, projektchef på kommunen.
De stora delarna av ombyggnationen rör fontänen och torgsträckningen mot Storgatan.
– Fontänen ska renoveras och bli finare, sedan ska det planteras sex träd längs med Storgatan vid torget, säger Johanna Grander som tillägger att det också ska tillkomma sittplatser, ljussättning och perenner, allt för att få ett attraktivare torg.
Dessa förändringar innebär en viss skillnad vad gäller trafikläget.
– Det kommer till exempel inte att vara möjligt att köra runt torget i framtiden, det var tydligt i medborgardialogen att en majoritet inte vill ha biltrafik och parkeringar på torget, förklarar Johanna Grander.
– Men vi har lyssnat in för att fånga in olika intressen så vi tillåter till exempel genomfartstrafik på Storgatan och Västra Hagagatan mellan klockan 7 och 9.30 för att underlätta för handlarna. Sedan är det förstås tillåtet med varuleveranser och boendetrafik.
Vad gäller parkeringsplatser kommer det att finnas åtta till tio stycken längs med Skönbergagatan.
– Dessa ska vara tillgängliga hela året förutom sommarmånaderna då torghandeln prioriteras. Däremot har vi sett över parkeringssituationen i hela området så sammantaget kommer det att bli fler parkeringar än nu i och med p-platserna på Bielkegatan, bedömer Johanna Grander.
Hur det blir med en etapp två är inte beslutat än, den skulle i så fall mer inriktas på parkdelen av torget.
– Kommunen tog över driftsansvaret av parken för ett år sedan och den här sommaren har många kommenterat och berömt parkdelen med blomsterprakten som är. Kanske ska vi satsa på att utveckla och förbättra det som är istället för att helt förändra men detta är inte beslutat ännu, säger Grander.
Arbetena i etapp ett ska enligt avtalet vara klara den 15 november men man vill vara flexibel med slutdatum, bland annat för att arkeologiundersökningarna kan leda till förseningar.