Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här har ni länets största innovatörer

Saltängens Mekaniska Verkstad AB i Norrköping har nästan sju­dubblat omsättningen och anställt över 70 personer sedan 2010 då de nya ägarna Jim Hedkrok och Christer Thorn tog över det anrika verkstadsföretaget.

Svetsare. Saltängen växer. Medarbetare i Saltängens verkstad i Norrköping: Ela Özlem Ertas och Johanna Skoglund.

Svetsare. Saltängen växer. Medarbetare i Saltängens verkstad i Norrköping: Ela Özlem Ertas och Johanna Skoglund.

Foto: Pressbild Saltängen

Östergötland2018-08-19 12:00

Det berättade Folkbladet tidigare i år.

Läs mer: De har anställt 70 personer sedan 2010.

I veckan utsågs de till vinnare av Skapa-priset för innovationen ”Saltängens sikt”.

Juryns motivering: ”Saltängen med mångårig erfarenhet inom stenkrossbranschen utvecklar med hjälp av engagerad personal och nytänkande kunder en sikt som inte bara ökar kapaciteten på befintligt krossverk med ca 30 procent utan även minskar belastningen på miljön. I längden leder inte bara innovationen till ett bättre näringsliv, effektivare produktionsekonomi utan kanske viktigast av allt, en hållbarare miljö.

Så här kommenterade företagets vd Jim Hedkrok priset som han tog emot på Linköpings slott i veckan.

– Vårt företag har alltid haft ett stort engagemang för energi- och miljöfrågor och därför är effekten av minskad energianvändning och minskad miljöbelastning av stort värde för oss, berättar vd Jim Hedkrok och frotsätter: Naturligtvis är det även värdefullt att kapaciteten i krossverket med vår sikt ökar med 30 procent vilket ger en bättre ekonomi än den gamla generationens sikt.

Ytterligare en utmärkelse för unga delades ut vid ceremonin. Syftet: att inspirera och ge stöd åt innovatörer mellan 18 och 29 år. Här kammade Josefin Persson, Erik Söderby och Tobias Hultqvist från Linköpingsföretaget Vissheim för ”Vimur”, ett uppkopplat växthus för inomhusbruk hem segern.

– Det är väldigt roligt att den här produkten kan inspirera till att på ett enkelt sätt odla egna kryddor och till och med grönsaker på restaurangen, på kontoret eller i hemmet, säger Josefin Persson. Dessutom är det ju en levande inredningsdetalj som sköter sig själv vilket gör att det inte behövs någon ansvarig som riskerar att glömma bort vattningen. Sett i ett större perspektiv bidrar vår produkt till en bättre inomhusmiljö – och till och med till minskat importbehov med effekter även för den globala miljön.

Juryns motivering: Att odla sin egen mat är något av mänsklighetens äldsta innovationer. Digitalisering, IoT och appar är något av det hippaste som alla pratar om i dag. Därför tycker vi i juryn att det är så fantastiskt när någon lyckas kombinera dessa två områden till en imponerande innovation – paketerat med estetiskt tilltalande design i skandinavisk stil. När innovatören dessutom har ett affärs- och marknadstänk, och sålde sina lösningar innan de fysiskt existerade, kan vi inte göra annat än att ge priset för årets unga innovatör till Josefin Persson och SIOS AB/Vissheim!

Vinnarna tog emot varsin prischeck om 30 000 kronor respektive 20 000 kronor som delades ut av landshövding Elisabeth Nilsson och Almis vd Mats Philipsson. Länspristagarna går nu vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA-galan på Stockholmsmässan den 8 november.

SKAPA-priset

SKAPA-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. De 24 länsvinnarna får vardera 20 000 kronor från Almi Företagspartner och 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond. Det nationella SKAPA-priset är 550 000 kronor.

SKAPA-stiftelsen

bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om