Förra gången vi skrev om bostadsbygget vid badhuset var i mars. Då togs nämligen det första spadtaget till det som så småningom kommer bli tre huskroppar med totalt runt 70 lägenheter i den lite ovanliga ägandeformen i Sverige, "ägarlägenheter". Runt om i världen är det ett desto mer vanligt sätt att bo, ett koncept Dag Gunnarsson, vd på Bygg GG, gillar. Hilltills har företaget byggt sådana lägenheter i Söderköping. Nu är det alltså "storebror" i norrs tur.

Läs mer: Spadtag för unika bostäder vid badhuset.

– Här äger du din egen lägenhet, till skillnad från en bostadsrättsförening där du har nyttjanderätt. Du får även en lagfart, precis som när du köper en villa. Man bor dessutom billigare, man kan räkna på mellan 2 500 och 3 000 kronor i månaden för en trea, förklarar han.

Artikelbild

| Gårdsyta eller trädgård. I söderläge finns en stor öppen gemenskapsyta ovanpå garaget, där föreningen som bildas själva kan bestämma vad man vill göra med.

Och just treor är det som hus nummer ett består mest av.

– När vi fick detaljplanen var det med just de här yttre konturerna, och vi hade inte fått in större lägenheter än så här, förklarar Dag Gunnarsson.

Och av de redan tingade eller köpta lägenheterna att döma, verkar man ha träffat mitt i prick: i dag finns bara en enda lägenhet kvar för hugade intressenter.

– När mäklaren satte igång med försäljningen vid Valborg fick han ganska omgående 20 av lägenheterna reserverade, säger Dag Gunnarsson.

Artikelbild

| Våning fyra. Här läggs nu grunden till golven i lägenheterna som ska ligga på fjärde våningen.

Högst upp i huset, på plan sex, blir det två lägenheter med fyra rum och kök vardera. Det är en av dessa som ännu inte är såld.

– De kommer ha en fantastisk vy, med terrass åt söder och balkong åt norr!, säger han.

Artikelbild

| Vattenkannan. Bygget har kommit en tredjedel in i byggfasen. Under senvåren 2017 blir det inflytt!

Folkbladet får hänga med upp i bygget. Just nu har man kommit till våning fyra, och där jobbas det för fullt med det som ska bli golv åt lägenheterna där och tak till våningen under. I dag kan man beställa nästan allt till en byggnation som den vid Vattenkannan klart från fabrik, men Dag Gunnarsson "tycker om att ha lite jobb på plats", som han säger. Därför har man valt att bara köpa färdiga ytterväggar, som lyfts på med kran.

– Man kan ha olika grad av förtillverkning, man kan få innerväggar och allt klart från fabrik. Men då får man mer jobb med att dölja saker, något vi kan använda innerväggarna till nu, exemplifierar han och berättar att även trapporna i trapphuset är platsgjutna av byggnadsarbetarna.

Artikelbild

| Poppis. Dag Gunnarsson, vd, platschef Christoffer Svedjelund och lagbas Mikael Karlsson berättar att 75 procent av de 22 lägenheterna är nu sålda.

Han är glad att kommunen vågar satsa på mindre byggföretag, i en bransch som annars domineras av större byggjättar.

– Vi är ju inte ett jättestort företag. Så det är jätteroligt att de vågar satsa på oss nu när det behöver byggas så mycket.

Eftersom intresset är så stort, har man redan satt igång med grundarbetet till nästa hus.

– Tanken är att grovjobbet ska vara klart när de första flyttar in i det första huset i vår, så de slipper de värsta ljuden, säger Dag Gunnarsson.

Bostadsbristen i Sverige gör att det redan nu är, och kommer att bli, stor efterfrågan på byggnadsarbetare. Dag Gunnarsson skulle gärna se fler sökande till byggprogrammet på gymnasiet, där jobb efter studenten är mer regel än undantag.

– Vi tar emot lärlingar varje år och alla som vill har blivit anställda när de slutat skolan, säger han.

Mikael Karlsson är lagbas vid Vattenkannan, det är han som ansvarar för fördelningen av arbetet.

– Det är ett fritt och varierande yrke, säger han och tycker precis som Dag att unga borde satsa på byggbranschen.

Dag Gunnarsson avslutar:

– Det är ett bra yrke! Man lär sig ett gediget hantverk!