Detaljplanen vann laga kraft i somras, den 16 mars gavs startbesked om bygget av byggnads- och miljöskyddsnämnden och i går, på skärtorsdagen, togs alltså det första spadtaget i kvarteret Vattenkannan. Redan nästa vecka startas arbetet upp och 2018 är det tänkt att det sista av tre hus ska stå klart.

– Jag är stolt att vara en del av utvecklingen i Norrköping!, sade Dag Gunnarsson på Bygg GG, som tillsammans med Robert Lind på Mård Lind Förvaltnings AB håller i byggnationen genom det nystartade, gemensamma företaget Fastighetsprojekt i Norrköping AB.

Läs mer: Ägarlägenheter i Söderköping.

Artikelbild

| Inlett. Det är arbetet med ägarlägenheterna i kvarteret Vattenkannan. Robert Lind och Dag Gunnarsson, som leder arbetet, vid var sin sida av byggaren Mikael Karlsson och kommualråd Kikki Liljeblad (S).

Ägarlägenheter är vanligt runt om i världen, men inte i Sverige. Dag Gunnarsson tror att det finns runt 1 000 i Sverige, varav han byggt en del av dem i Söderköping. Nu är det alltså Norrköpings tur att få tillträde till den "nya" boendeformen. Dag Gunnarsson förklarar hur det fungerar:

– Här äger du din egen lägenhet, till skillnad från en bostadsrättsförening där du har nyttjanderätt. Du får även en lagfart, precis som när du köper en villa. Man bor dessutom billigare, man kan räkna på mellan 2 500 och 3 000 kronor i månaden för en trea.

Läs mer: Widars ledare om ägarlägenheter.

Första inflytt planeras till våren 2017, därefter planeras för ytterligare ett hus med 22 lägenheter med inflyttning ett halvår senare. Dessa hus består av sex våningar, medan det sista, som planeras stå klart under 2018, har åtta. Dag Gunnarsson och Robert Lind tycker det är bra att kommunen vill satsa på lite mindre företag som vill bygga.

Artikelbild

| Mod. Det tycker kommunalråd Kikki Liljeblad att man visar med Vattenkannan.

– Vi är inte så stora företag, så det är väldigt roligt för oss entreprenörer att få den här typen av arbete, menar Dag Gunnarsson.

– Vi kommer att sätta vår egen prägel på husen, fortsätter Robert Lind och berättar hur de delat upp arbetet:

– Jag ritar och Dag snickrar!

Trots att de känt varandra i 30 år har de aldrig samarbetat på det här sättet tidigare.

– När det handlar om 180-miljonersprojekt kan det vara bra att gå ihop, säger Dag Gunnarsson.

Kan det bli fler samarbeten, rent av?

– Ja, jag hoppas det blir en språngbräda för framtiden! säger Robert Lind.

Kommunalråd Kikki Liljeblad (S) var med på spadtaget. Hon tycker det är modigt att det nu byggs ägarlägenheter även i Norrköping.

– Katscha var mod och det här är mod. Många säger att "det är roligt att det byggs så mycket i Norrköping" och då gäller det att inte somna in, säger hon och fortsätter:

– Kanske kan det här bli fönstret mot att fler kommuner vågar ta efter och bygga ägarlägenheter?

Garageplatser kommer att finnas under husen.