Det sa vittnen i samband med att den livsstilskriminelle 37-åringen begick nya grova brott i väntan på att placeras i fängelse.

På fredagen hölls huvudförhandlingen, mot mannen som står åtalad för grov misshandel och grovt narkotikabrott, för tredje gången. Anledningen: Vittnen har inte vågat komma till tingsrätten.

Läs mer: Vittne kom inte.

Läs mer: Knivhuggen ändrade sig.

Vittnet dök inte upp denna gång heller. Det är fjärde gången han håller sig undan och tredje gången polisen har försökt att tvångshämta honom.

Kammaråklagare Karin Evlinger begärde därför att få läsa upp polisförhöret med mannen trots att detta är ett mycket ovanligt förfarande vid rättssammanhang.

Den åtalade 37-åringen såg sliten och trött ut i sina gröna häkteskläder och handfängsel bredvid sin advokat Thomas Bodström som motsatte sig att polisförhöret skulle läsas upp.

– Bevisvärdet har ett lägre värde, det kommer tingsrätten att ta hänsyn till, förklarade rättens ordförande Lars-Gunnar Lundh.

I polisförhöret framhöll vittnet att han bara kommer att berätta hur det var för polisen, han kommer inte att prata i rätten.

– 37-åringen har satt skräck och bör spärras in, sa vittnet.

– Det där har ingen betydelse, sa den åtalade 37-åringen som var med via videolänk från häktet i Sollentuna så det ekade i rättssalen i Norrköping.

Trots att rättens ordförande sa till honom så fortsatte han att opponera sig mot det som åklagaren läste upp.

– Han har kokat ihop allt det där, det är därför han inte kommer.

Ordföranden tystade honom på nytt:

– Vaddå va tyst, jag har suttit häktad i fyra månader. Som om jag bryr mig.

Det var under förhöret om det grova narkotikabrott som det framkom att 37-åringen även hade knivhuggit en bekant i benet.

Läs mer: Fängelsedömd knivhögg igen.

Helt oprovocerat, enligt vittnen. Orsaken ska ha berott på att 37-åringen hade lämnat offret dagen innan.

Det framkom att personerna som var med när narkotikan hittades var rädda för 37-åringen som objuden dök upp i lägenheten i Åby och ”styrde och ställde”. Ingen vågade säga emot honom (eftersom de inte vet vad han är kapabel till.)

– Alla ville bli av med honom men ingen vågade säga ifrån, han saknar spärrar. Enda sättet att bli av med honom är att ringa polisen, sa vittnet.

Som Folkbladet berättat tidigare så begicks det grova narkotikabrottet och knivhuggningen 20-21 februari. I januari dömdes 37-åringen till ett års fängelse för tolv andra brott. Han satt häktad men släpptes fri i väntan på fängelseplacering när domen kom.

Läs mer: Dömda kriminella går fria.

Efter att åklagaren läst upp polisförhöret med det uteblivna vittnet så frågade lagmannen hur 37-åringen mår då det sades att han inte mådde så bra.

– Jag mår elegant förutom att jag sitter isolerat här i häktet.

De är rädda för dig?

– Gör man inget ont så behöver de inte vara rädda, jag sköter mitt så kan de sköta sitt.

Åklagaren yrkade på att 37-åringen ska dömas till mellan 3 och 3,5 års fängelse för de två allvarliga brotten.

– Åtalet är styrkt i sin helhet, sa Karin Evlinger.

Hon framhöll bland annat att narkotikan som hittades och som kan knytas till 37-åringen är fyra gånger starkare än heroin.

Försvaret hävdade dock att bevisningen svajar.

– Det är inte den robusta bevisningen som krävs för att fälla någon, sa Thomas Bodström.

Rätten beslutade att 37-åringen ska släppas från häktet och istället börja avtjäna sitt fängelsestraff.

– Friges han från detta ska han omedelbart inträda i häkte igen, sa Lars-Gunnar Lundh.

Dom i målet kommer om två veckor.