Som Folkbladet berättat tidigare så åtalades nyligen en 37-årig livsstilskriminell man misstänkt för grov misshandel och grovt narkotikabrott. Brotten begicks medan han gick och väntade på fängelseplacering efter att i januari dömts Han till ett års fängelse för en rad brott.

Läs mer: Fängelsedömd knivhögg igen

Läs mer: Dömda kriminella går fria

Förra veckan hölls den nya rättegången.

Men två vittnen kom inte. Polisen lyckades tvångshämta ett av dem men det andra höll sig undan. På tisdagen infann sig hela rätten igen. Men inte heller denna gång dök vittnet upp.

– Han törs, enligt polisen, inte komma hit, sa kammaråklagare Karin Evlinger och framhöll att hon inte vill återkalla det för att han inte kommer.

Åklagaren föerslog att hon skulle spela upp det vittnet sagt i polisförhör varpå den åtalades advokat Thomas Bodström protesterade.

– Det är fullständigt meningslöst, det som sägs i polisförhör stämmer inte överens med vad som sägs vid huvudförhandlingen.

Vid förra veckans förhandling tog offret tillbaka det han sagt. I polisförhör sa han att ”37-åringen högg mig från ingenstans”. Men i rätten påstod han att det var någon annan som högg honom med kökskniven.

Läs mer: Knivhuggen ändrade sig

Bodström, som på tisdagen satt med sin klient i häktet i Sollentuna och var med via videolänk, framhöll att det är orimligt att den åtalade 37-åringen ska sitta kvar i häktet i väntan på att förhandlingen ska fortsätta.

– Vi kan inte ha en person häktad för att ett vittne inte behagar komma, sa advokaten.

Rättens ordförande, åklagaren och advokaten försökte komma överens om hur de skulle gå vidare med det knepiga fallet.

– Går det för lång tid måste vi ta om hela förhandlingen, påpekade Boström.

De kom överens om att göra ett nytt försök med polishämtning senare under tisdagen även om det verkade utsiktslöst.

– Klart att han inte är kvar i huset, han vet ju att han ska hålla sig undan, sa Boström.

Rättens ordförande Lars-Gunnar Lundh påtalade att tingsrätten inte har några andra maktmedel att ta till än just polishämtning. Även han var skeptisk:

– Ni pratade med honom i telefon, då borde ni väl lyckas få hit honom.

Åklagaren framhöll att polisen verkligen inte legat på latsidan.

– Fyra polispatruller har letat efter honom under natten, sa Karin Evlinger.

Polisen fick inte tag i honom denna gång heller.

37-åringen är även åtalad för grovt narkotikabrott, han misstänks för att ha haft 59,8 gram acetylfentanyl, som sägs vara 50 gånger starkare än heroin. Thomas Bodström försökte övertyga rätten att drogen inte var så farlig som det framstått. Han framhöll bland annat att de studier som gjorts endast utförts på djur.

– Fler studier krävs för att kunna dra slutsatser på hur människor påverkas.