Det var när den Sverigedemokratiska fullmäktigegruppen träffades i torsdags förra veckan som Sandra Karlsson fanns med på en punkt under ”övriga beslutsärenden”. Där beskriver ordföranden Darko Mamkovic (SD) hur Sandra Karlsson saknar ledarförmåga, att hon har kunskapsbrister och att flera ledamöter begärt att hon ska entledigas från sitt ansvar. Ett beslut som sedan fattades av de närvarande. Sandra Karlsson, som inte själv var närvarande under mötet, vill inte kommentera det som hänt, men säger att hon sitter kvar som oppositionsråd.

– Jag representerar ganska många väljare som har gett mig det här uppdraget, säger hon.

Enligt uppgifter till Folkbladet har flera gruppledare för olika nämnder uttryckt sitt stöd för Sandra Karlsson, och helt dementerat att de skulle tycka det som hon anklagas för. Två av dem har hotat med att lämna sina uppdrag om Sandra Karlsson blev av med sina ansvarsområden. Folkbladet har fått tag på en av dem, Magdalena Jones, som är gruppledare för vård- och omsorgsnämnden.

Artikelbild

| Oppositionsrådet Sandra Karlsson har blivit fråntagen sitt ansvar över vissa nämnder.

– Var, tydliggör hon i början av samtalet. Jag kände inte igen den kritik som riktades mot Sandra och det är därför inget jag kan ställa mig bakom. Därför skrev jag till Darko att jag inte vill stå bakom det han skrivit och bad om entledigande.

Men är du kvar i partiet?

– Nej, jag gick ur.

Hur många det är som tycker som hon, vet hon inte.

Artikelbild

| Magdalena Jones (SD) längst till höger, under en diskussion om Villa Sjöängen.

– Jag vet att åtminstone en eller två till i de fyra nämnderna som Sandra översåg, inte kände igen sig i detta. Men hur många av ledamöterna i nämnderna som tycker så, vet jag inte, säger Magdalena Jones.

Hon har varit med i SD Norrköping de senaste månaderna, efter att ha varit engagerad i SD Söderköping några år. Att det blev en kort sejour här beklagar hon.

– Det är sorgligt. Det här har varit lite av min dröm, att få en roll i vård- och omsorgsnämnden. Jag är specialistsjuksköterska och jobbar mycket med äldre. Jag såg det här som en möjlighet att kunna påverka inifrån. Vi har till exempel drivit fråga om att rädda Villa Sjöängen.

Läs mer: Därför vill Darko Mamkovic (SD) inte kommentera.

Hon är inte den första som lämnar SD Norrköping, och precis som andra tidigare vittnat om inre konflikter, grupperingar och ”jaget före laget”, säger Magdalena Jones att det är en ”för barnslig nivå”.

– Jag vill inte vara en del i skitsnacket och grupperingarna. Det är så låg nivå. Därför vill jag inte gå in mer på vad jag tycker och vara en del av det, säger hon.

Hon lyfter fram Sandra Karlssons engagemang, inte minst då hon, tillsammans med andra, skapade den partigrupp i Söderköping som sedan fick fyra mandat i senaste valet.

– Därför känns det konstigt att hon måste lämna...

Magdalena Jones säger att hon efter sitt avhopp fått inbjudan från två andra partier, men att hon valt att tacka nej.

– Jag behöver slicka såren lite. Men jag hoppas att förtroendet för politiken inte fick sig en törn. Jag vill fortfarande kämpa för de sköra, äldre i Norrköpings kommun.