Tanken är att medarbetarna ska känna sig delaktiga i viktiga framtidsfrågor, samtidigt som deras synpunkter ska ingå i ett underlag i kommunens budgetarbete.
Informationen görs mer lättillgänglig genom en animerad dompresentation. I ett interaktivt moment får medarbetarna själva bidra med sina synpunkter.
– För att samla in medarbetarnas synpunkter använder vi surfplattor. Resultatet redovisas direkt för deltagarna i slutet av workshoppen och det totala resultatet visas löpande öppet på en webbplats, säger Tina Vennerholm, projektledare på ekonomi- och styrningskontoret.
Alla 10 000 medarbetare bjuds in att delta i domvisning och workshop som fördelas på 100 tillfällen under hösten 2016 och våren 2017. Genom samarbetsavtalet med Linköpings universitet har studenter anställts som workshopledare.
Läs mer:Vill ha de anställdas idéer.
Tidigare har medarbetarna fått ta del av planeringsförutsättningarna i skriven form. Nu har kommunstyrelsen avsatt en miljon kronor för att tillgängliggöra informationen och öka delaktigheten genom projektet Framtidens Norrköping på C.
– Norrköping kommer att utvecklas på ett sätt som ingen upplevt tidigare. Det här är otroligt spännande och vi behöver medarbetarnas engagemang för att förstå vad det får för konsekvenser för vår egen verksamhet och hur vi ska göra det här på bästa tänkbara sätt, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.
Områden som diskuteras är befolkning, stadsutveckling, jobb, kompetensbehov, teknik och värderingar.