Med framför allt befolkningsökning i fokus, och allt som kommer till det såsom jobb, kompetens, teknik och värderingar, presenterades planeringsförutsättningar inför budgeten 2017-2020 i går på Visualiseringscenter C. Åhörare var ett 75-tal personer från politiken och tjänstemannaorganisationen inom kommunen. Allt i sin vanliga ordning så långt. Det mer ovanliga är att samtliga anställda inom kommunen kommer att få ta del av den film som handlar om utmaningarna kommunen har framför sig de kommande åren. För utmaningar finns – och till dem behövs idéer och lösningar.
Något man alltså hoppas hitta bland de anställda.
– Alla medarbetare ska få komma hit till domen och se filmen. Efter det blir det en workshop där de får vara med och ta fram idéer och visa på konsekvenser för just deras verksamhet, sade Tina Wennerholm som projektleder ”Framtidens Norrköping på C” som projektet heter.
I filmen beskrivs vad som händer tio år framåt i tiden, hur Norrköping och världen ser ut och hur det påverkar kommunens verksamheter. Det handlar bland annat om befolknings- och teknikutveckling och förändringar i människors beteenden.
Uppdraget kommer från kommunstyrelsen och ordförande Lars Stjernkvist (S) ser en stor potential i medarbetarnas åsikter.
– Norrköping kommer att växa på ett sätt som vi aldrig varit med om tidigare. Därför behöver vi all hjälp vi kan få för att möta utmaningarna vi har framför oss, sade han.
Idéerna presenteras på en webbplats, och kommer att användas i kommunens arbete inför budgeten 2018.
Och intresset att få säga sitt, verkar stort:
– Det är redan 1 800 personer som har anmält sig. Jätteroligt!, sade kvalitetskontroller Monica Rosander, som i går var med och presenterade kommunens planeringsförutsättningar för 14:e gången i ordningen.
Först gavs en resa tio år bakåt i tiden med finanskrisen 2008 som slog igenom ordentligt i Sverige 2009. Hur det ekonomiska biståndet då ökade, för att sedan minska 2013 och skattehöjningen 2016. Från en budget omfattande fem miljarder kronor 2007, läggs nu en på sju miljarder kronor. Genom att ta del av olika rapporter, statistik och prognoser, har gruppen från ekonomistyrningskontoret försökt utröna vad som kommer att ske framöver.
– Prognosen visar att befolkningen kommer att ligga på 158 000 år 2025. Man kan se att ökningen är störst i gruppen mellan 75-89 år, sade budgetekonom Petter Skill.
Även gruppen mellan 0 och 16 ökar och det är av vikt att kommunen planerar för att möta det ökade behovet av personer inom äldre- och barnomsorg. Bland annat ges förslag på att se över lönerna.
– På vissa förskolor i Stockholm ligger ingångslönen för en förskollärare på 36 000 kronor, medan medianlönen i Norrköping är 27 500. Vi måste hänga med i löneutvecklingen för att kunna locka till oss utbildad personal, sade Petter Skill.
Inom äldreomsorgen är man inte säkra på att det är ännu fler personal som behövs. Däremot ett förändrat sätt att arbeta, med exempelvis den nya tekniken som kommer och för att möta de allt mer individuella krav som 40-talisterna och efterföljande pensionsgenerationer kommer att ställa.
Lägg till detta en arbetslöshet som är högre än rikssnittet, en högre andel som bara har gymnasieutbildning och antalet arbetstillfällen som inte hämtat sig sedan krisen i början av 1990-talet. Men:
– Det ska bli intressant att se hur arbetet med våra anställda utvecklar sig. Vi har ljusa förutsättningar om vi agerar rätt, tyckte Lars Stjernkvist.