Långt ifrån alla brott kommer med i statistiken. Inte heller är alla anmälda händelser brott. Dagligen begås en stor mängd brott som aldrig anmäls till polisen. Detta brukar kallas för mörkertalet, eller den dolda brottsligheten. Å andra sidan finns det bland de anmälda brotten händelser som efter utredning inte visar sig vara brott.
– Att ha dessa felvariabler i åtanke är extra viktigt när det gäller komplexa brott så som barnmisshandlar där urvalen även är relativt litet. Ett litet urval gör att den statistiska signifikansen blir lägre, säger Rasmus Peterson.
Läs mer: Fler pojkar anmälda för misshandel.
Han menar dock att statistiken kan användas för att beskriva brottsligheten i samhället, som just en beskrivning inte om exakta bestämningar.
– Kriminalstatistiken ger indikationer på den faktiska brottsligheten. Indikationerna ger i vissa fall en god bild av verkligheten, ibland en sämre och i vissa fall en oanvändbar bild. Det är därför viktigt att kunna läsa den officiella statistiken på rätt sätt. Det förutsätter kunskap om hur statistiken är uppbyggd. Man bör till exempel vara medveten om skillnaden mellan faktisk och anmäld brottslighet och hur vi i Sverige räknar och kategoriserar brott. Utan sådan kunskap är riskerna för felaktiga tolkningar stora, säger Rasmus Peterson.