Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler pojkar anmälda

Unga killar som känner varandra står för den största ökningen när det gäller anmälda misshandelsfall. Det visar färsk statistik från Polismyndigheten.

Misshandelsanmälningarna ökar. Och det är pojkar 15-17 år som står för den största ökningen.

Misshandelsanmälningarna ökar. Och det är pojkar 15-17 år som står för den största ökningen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

BARNMISSHANDEL2017-04-12 07:00

Enligt den nationella statistiken är ökningen när det gäller misshandelsanmälningar mot barn 0-17 år mellan åren 2015-2016 14 procent, men i åldern 15-17 år är den hela 26 procent, en ökning som man också kan se lokalt. I Norrköping har det ökat från 18 till 40 fall, det vill säga en fördubbling.

Det gäller så väl utomhus som inomhus och i fall där den anmälde är bekant med offret likväl som att de är obekanta med varandra.

De totala anmälningarna om misshandel mot barn 1-17 år steg med 22 procent.

Orsakerna till ökningen kan enligt polisen vara flera.

– Vi får in ganska mycket anmälningar från skolor, det verkar som de blivit mer anmälningsbenägna efter att områdespolisen varit ute på skolor och pratat om bland annat vad och hur anmälningar ska göras, säger Bo Köpberg, förundersökningsledare för ungdomsärenden vid polisen i Norrköping.

Läs mer: Gäller att tolka statistiken rätt.

Bo Köpberg har bara jobbat i rollen sedan i höstas, men han upplever att det kommer in många anmälningar.

– Och sedan årsskiftet kommer det in fler och fler.

Andra orsaker till antalet ökande anmälningar kan vara att ”svansen” efter de äldre blivit större och större.

– Vår frånvaro ute har under flera år gjort att de lite yngre som vill hävda sig inför de äldre ungdomarna blir allt fler. Det har blivit ett hårdare klimat ute mellan ungdomarna och det är sannolikt att statistiken stämmer, säger Lasse Eriksson, ungdomsutredare vid polisen i Norrköping.

Å andra sidan så kan en händelse där flera personer är inblandade ändå bara rendera i en anmälan.

– Vi har nu ett ärende som handlar om att 10-15 ungdomar läxar upp en kille i Vasaparken, 4,5 stycken av dem gav sig på honom fysiskt. Det rubriceras som grov misshandel eftersom de var flera mot en, men det är ändå bara ett ärende, säger Lasse Eriksson.

Ensamkommande flyktingbarn kan vara en del av förklaringen till fler anmälningar, men bara delvis.

– Vi kanske hade 5, 6 ärenden som rörde den kategorin och vi kan inte se någon topp under förra året som en förklaring till den stora ökningen. Snarare rör det sig om flera olika orsaker, säger Lasse Eriksson.

Mörkertalet kan vara stort, långt ifrån alla anmäler att de blivit misshandlade. Likaså kan en anmälan skrivas av.

– När skolan anmäler kanske man gör det på andra- eller tredjehandsuppgifter som kanske inte alltid stämmer, säger Bo Köpberg.

Nationell statistik

2016 anmäldes 23 700 misshandelsbrott mot barn i åldrarna 0-17 år. Av dess riktades 8360 (35 procent) mot flickor och 15 400 (65 procent) mot pojkar. Misshandelsbrotten mot barn i åldrarna 7-14 år anmäls i hög grad av skolan, vilket märks i statistiken eftersom färre brott anmäls under sommaren.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om