Lisa Hellström och Jens Thomsen i klass Sp3c på Bergska gymnasiet sitter och resonerar om vem som ska säga vad och hur de ska dela upp alla frågor innan föreläsningen drar igång på tisdagskvällen.
- Oj, är det 300 personer som kommer, säger Lisa Hellström lite ängsligt och tar sig på magen.

<span class="mr">Augustpriset
</span>Johanna Thydell vann Augustpriset i barn- och ungdomsklassen 2003 med "I taket lyser stjärnorna". Hennes andra bok "Det fattas en tärning" kom ut förra året. Hennes böcker är mycket populära bland gymnasieeleverna på Bergska skolan.
- Även de elever som aldrig läser böcker brukar gilla dem, berättar eleverna Jens Thomsen och Lisa Hellström.
Enligt Jens beror det på att personerna i hennes böcker är så lätta att identifiera sig med.
- Och allt är så berörande och känns så trovärdigt och verkligt, säger Lisa Hellström.

<span class="mr">80 000 exemplar
</span>Johanna Thydell berättar att "I taket lyser stjärnorna" hittills har sålts i 80 000 exemplar.
- Nu har den även kommit ut i Japan. Ska bli spännande att höra vad de tycker om den, säger Johanna Thydell och skrattar.
Hon berättar att hon i debutboken använt sig av peronliga erfarenheter, till exempel den tiden då hon var 13 år och hennes mamma dog i cancer. Men boken är inte någon självbiografi.

<span class="mr">Tredje bok på gång
</span>Johanna Thydell avslöjar att hon håller på att skriva på sin tredje bok, vilket många av åhörarna, mestadels gymnasielever blir glada att höra.
- Men jag tänker inte berätta vad den handlar om. Det ändras nämligen hela tiden, säger hon till Folkbladet efter föreläsningen
Häromdagen fick Johanna Thydell årets författarstipendium från Partille bokhandel utanför Göteborg. Bokhandeln, som har en stor utgivning av franskspråkig litteratur, ger varje år ett stipendium till en svensk författare. Johanna Thydell får, liksom sina föregångare, två månaders fritt uppehälle på Hôtel Chevillon i den lilla byn Grez-sur-Loing, några mil söder om Paris. Där även August Strindberg har varit.
- Det ska bli jättehärligt. Jag ska vara ledig och ta det lugt men även under ledighet brukar man få inspiration, säger hon.
Författarkvällen arrangerades av humanistiska förvaltningen, föreläsningsföreningen, ABF och Bergska gymnasiet.
- Jättelyckat, säger svensklärare Kristina Nygren, som var en av dem som kämpat ett tag för att få hit Johanna Thydell, och tittar stolt på sina elever Lisa Hellström och Jens Thomsen som gjorde ett strålande jobb.