<span class="mr">Konst</span>
KATARINA LÖFSTRÖM
Little Star
Norrköping Konstmuseum

Museet har valt att använda dagsljus över installationen, därtill får videons ljus räcka med en del färgad film över några av fönstren där uppe vid taket. Det är tomt i informationskorgen. Men det står Katarina Löfström, Little Star på glasdörren in till galleriet.
Det är Katarina Löfström (Stockholm, Uppsala, Berlin) som får stå för samtidskonsten när museet betonar hundraårsfirandet av konstsamlingarna, industriutställningen -06, Konstmuseets invigning -46 och nutid, 2006.
Snart kommer också Helene Billgren att sällas till denna nutidskonst.
Little Star, hela detta verk som är snabbt uppfattat och avläst, jodå, också avnjutet, uppges vara resultatet av besök i Alhambras rikt ornamenterade borg i Andalusien där den moriska historien avsatt konstspår i århundraden, tillsammans med de händelser som följde efter Jyllands Postens publicering av Muhammedteckningarna. Det här är vad som berättats om konstverket. Men kopplingen till den lilla stjärnan går säkert att forska vidare i; stjärnans vinklar som förändras och vandrar över bilden.
Katarina Löfström har tidigare visat videoverk som väl har med nutida uttryck av intryck att göra. Eller konceptuell konst som man talar om. (Även om konst som inte bygger på någon idé är tämligen omöjlig att föreställa sig).
Katarina Löfström har gjort vackert gnistrande färgbilder som i An Island, offentliga utsmyckningar i samma teknik, Hang Ten Sunset som också är utsnitt utan början eller slut och ögonlek som i Score. Det är abstrakt konst förstås som utmanande eller inbjudande möter sin betraktare.
Bara att ta plats på en av de två vita bänkarna och ta för sig.