Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Diplomathjälp i skulpturtvist

Nu klarnar det om kopian av ”Rabbit crossing” som hittats i S:t Petersburg. Peter Paul-muséet ber om ursäkt och vill tillmötesgå konstnären Eva Fornåås önskemål.

Kopian i S:t Petersburg.

Kopian i S:t Petersburg.

Foto:

SÖDERKÖPING2015-08-29 14:00

Det var för några veckor sedan som Folkbladet berättade om att ett foto på en kopia av konstnären Eva Fornåås högt uppskattade skulptur ”Rabbit crossing” från 2005 uppmärksammats i Facebookgruppen ”Söderköping nu och då”. Även fullmäktigeordförande Gerd Aronsson (S) deltog i diskussionen om kopian och mailade även Fornåå för att få klarhet.

Då framkom det att en Söderköpingsbo råkat se kopian under en resa till S:t Petersburg, Ryssland. Denna version – som finns på Peter Paul-fästningen – saknar helt information om upphovsman och ska ha funnits där sedan några år.

Eva Fornåå ville naturligtvis inte bli sammanblandad med denna kopia och vände sig därför till BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) och KRO/KIF (Konstnärernas Riksorganisation) för att försöka få kontakt med muséet.

Men Gerd Aronsson som nyligen haft en grupp vitryska gäster på besök – där tolken Galina Aizvakara från svenska ambassaden i Riga deltog – greppade tillfället i flykten.

– Jag känner Galina väl och satte henne på spåret. Jag undrade helt enkel om hon inte känner någon inom diplomatsektorn i S:t Petersburg som kunde ta direktkontakt med muséet, berättar Gerd Aronsson.

Jo, det gjorde Galina och därefter togs en kontakt mellan Sveriges generalkonsulat i S:t Petersburg och Peter Paul-fästningens vicedirektör i utvecklingsfrågor Sergei Kaliuzjin.

Det visade sig att han var ångerfull och bad om ursäkt för det hela. Vicedirektören misstänkte att idén lånats från ett foto på internet och att muséet gärna skulle vilja lösa problemet på bästa sätt och vill samarbeta.

Eva Fornåå är naturligtvis glad över denna utveckling efter att ha haft kontakt med Gerd Aronsson på torsdagseftermiddagen.

– Det var väldigt initiativrikt och rådigt av Gerd att ta denna kontakt och nu är jag jättenöjd, säger Eva Fornåå som tror det här var ett snabbare sätt än om det gått genom de officiella kanalerna.

Det Eva nu vill att Peter Paul-fästningen gör är att tillfoga en skylt till kopian.

– Mitt önskemål att det ska finnas en namnskylt som säger vem som tillverkat kopian och dessutom information om att originalet finns i Söderköping, Sverige. Jag tycker inte att det spelar så stor roll om mitt namn finns med, säger Eva Fornåå som tillägger att det kändes jättebra att höra att muséet var samarbetsvilligt.

Kaninfrågan går alltså mot sin lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om