Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Som katten på råttan

Förra året klarades endast 14 procent av brotten upp, jämfört med 18 procent fem år tidigare, enligt Dagens Nyheters granskning.

Katten på Råttan. Så upplever Leif Hermansson, chef för grova brott, resursfödelningen inom polisen.

Katten på Råttan. Så upplever Leif Hermansson, chef för grova brott, resursfödelningen inom polisen.

Foto: Åsa Hanell

BROTT2016-09-01 10:30

Tvärt emot syftet med den nya polisorganisationen. Antalet uppklarade fall av skadegörelse har nästan halverats, från 4,0 procent 2010 till 2,1 procent förra året. Färre bostadsinbrott klaras upp och endast 12,6 procent av misshandelsbrotten – en minskning med 6,3 procent.

Enligt Rolf Granér, polisforskare och lektor vid polisutbildningen i Växjö, som DN pratat med beror det på att man slog sönder de gamla och fungerande strukturerna i omorganisationen.

Leif Hermansson är sedan ett år tillbaka chef för grova brott i Norrköping och på hans bord ligger det just nu 112 ärenden i balans, det vill säga ärenden som ingen utreder.

– Till det kommer de andra handläggarnas ärenden som ligger i balans, som har lagts åt sidan för att vi har grövre brott att utreda.

Under året har man bland annat haft två mord och flera mordförsök att utreda som gjort att man fått kalla in extra resurser.

– Det blir som katten på råttan, andra utredningar och ärenden som hamnar i balans, säger Leif Hermansson.

Tidigare har man haft "tur" och hunnit utreda ett grovt brott innan nästa har skett.

– Men nu har det gått slag i slag i alla ärenden och vi är ändå kanske dem som har lättast att få förstärkning, säger Leif Hermansson.

De ärenden som hamnar längst ner i utredningshögarna är de som inte föreskriver två års fängelse eller mer i straffskalan, vilket gör att högarna hos dem som utreder mängdbrott växer än mer.

Läs mer:Rekordfå brott klaras upp

011 - 200 441

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om