Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordfå brott klaras upp

Polisen har inte klarat upp så få fall på 16 år som efter omorganisationen. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Kritisk. Chefsåklagare Torsten Angervåg är kritisk till att allt färre färdigutredda polisutredningar når åkagarkammaren, men lastar inte omorganisationen för allt.

Kritisk. Chefsåklagare Torsten Angervåg är kritisk till att allt färre färdigutredda polisutredningar når åkagarkammaren, men lastar inte omorganisationen för allt.

Foto: Matz Glimhed

BROTT2016-09-01 06:30

De har pratat med ett 20-tal poliser och tolv åklagare runt om i landet, dock inte chefsåklagare Torsten Angervåg, som vid flera tillfällen har varit kritisk till polisens resurser och hur omorganisationen hittills har drabbat rättsväsendet.

– Om jag tittar på de öppna ärendena vi har idag, det vill säga där polisen fortfarande bedriver en pågående förundersökning så har vi drygt 400 pågående fall. Det innebär lite drygt hälften av våra öppna ärenden, säger han.

De övriga öppna ärendena handlar om att beslut ska tas av åklagare av ärenden som är färdigutredda polisiärt, eller att man ännu inte väckt åtal.

– Det är högre siffror än vi haft tidigare och en indikation på att polisens förundersökningar tar längre tid, säger Torsten Angervåg.

Högarna på åklagarkammaren växer månad för månad och under juli månad hade man både i Norrköping och Linköping ovanligt många oredovisade brottsmisstankar. Till viss del beror det på att de poliser som ska utreda de här ärendena istället får ägna sig åt förtursärenden – ungdomsmål, anhållna och häktade.

Men Torsten Angervåg menar att man inte kan skylla omorganisationen för allt.

– Den är i sig inte bara av ondo, man har ju som mål att lösa fler brott, att polisledningen bättre ska kunna styra och leda verksamheten, men nu har det dessutom tillkommit ett ökat terrorhot, där man inte kan berätta för allmänheten vilket arbete man bedriver, en ökad grov brottslighet som vi i Norrköping drabbats hårt av med bland annat flera mordutredningar. Till det kommer en ökad internationalisering med bland annat it- brott och den ökade migrationen där Migrationsverket fått ökade resurser men inte polisen, som nu ser en ny typ av brottslighet i äktenskapstvång och människohandel.

Han menar dock att man från ledningshåll haft en övertro på att omorganisationen skulle lösa allt.

– Bristen på poliser fanns långt innan och det är svårt att skapa en flexibel organisation när grundförutsättningarna inte finns. För få poliser gör att det ständigt uppstår luckor, säger Torsten Angervåg.

Däremot anser han att dialogen inom polisen inte fungerat så bra som den borde.

– Men det är svårt att se att någon hissar röd flagg när man är mitt uppe i en omorganisation där man försöker att göra sitt bästa, men man borde vara noga med omvärldsanalyser och se till att organisationen fungerar som den är tänkt, säger Torsten Angervåg.

Polisen har enligt DN slutat att redovisa antalet uppklarade mål, istället har Brottsförebyggande rådet tagit fram statistiken åt DN.

– Att man inte längre redovisar statistik från polisen är för att man tappat kompetens att analysera det egna arbetet, man klarar inte av att följa upp den egna verksamheten, säger Torsten Angervåg.

Läs mer:Polischefen: Som katten på råttan

DN:s granskning

DN har granskat brottsuppklarningen och hur den har förändrats de senaste åren. Till hjälp har de använt sig av personuppklarningsprocenten, ett mått som räknar antalet åtal, åtalsunderlåtelser och strafföreläggande i förhållande till antalet anmälningar.

Brottsförebyggande rådet har ändrat sin definition av personuppklarningsprocenten, men myndigheten har tagit fram ny data åt DN baserat på samma statistiska modell som tidigare. Statistiken är jämförbar över tid.

Källa: DN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om