SD, mord och elpriser kommer att avgöra valet pÄ söndag

Valspurtveckan Àr inne. Det brukar inte vara den vackraste höstveckan i partipolitiken. Personangrepp, halvlögner och halvsanningar lÀr susa genom luften i fördubblad omfattning jÀmfört med tidigare.

Riksbankchefen, finansministern, statsministern och finansinspektionschefen pÄ gemensam presstrÀff sent i lördags eftermiddag. Det Àr sÄdant som regeringar kan, skriver Widar Andersson pÄ dagens ledarsida.

Riksbankchefen, finansministern, statsministern och finansinspektionschefen pÄ gemensam presstrÀff sent i lördags eftermiddag. Det Àr sÄdant som regeringar kan, skriver Widar Andersson pÄ dagens ledarsida.

Foto: TT

Krönika2022-09-05 04:50
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Min starkaste kÀnsla under valspurtveckan Àr lÀngtan fram till klockan 20 01 pÄ valsöndagens kvÀll. DÄ Àr alla röster lagda och dÄ har vi ett första resultat. DÄ gÄr ocksÄ politiken ofta in i en mer konstruktiv fas; Àven om regeringsbildningen sÀkerligen kommer att bli konfliktfylld. Men dÀr Àr vi inte Àn. UngefÀr fem miljoner vÀljare har Ànnu inte röstat. Och i den stora gruppen finns ett par hundra tusen vÀljare som velar och tvekar mellan blocken och soffan.

Den socialdemokratiska sidan i vid mening satsar stenhĂ„rt pĂ„ att valet Ă€nnu en gĂ„ng ska handla om SD. Förhoppningen Ă€r att tillrĂ€ckligt mĂ„nga allmĂ€nborgerliga vĂ€ljare ska förmĂ„s att avstĂ„ frĂ„n att rösta pĂ„ Liberalerna och Moderaterna eftersom dessa partier - och KD - har sagt sig vilja samarbeta i ett regeringsalternativ dĂ€r Sverigedemokraterna utgör ett stort och viktigt underlag i riksdagen. PĂ„ högersidan i politiken satsar man stenhĂ„rt pĂ„ att valet pĂ„ söndag ska handla om skjutningar och elpriser. Förhoppningen Ă€r att tillrĂ€ckligt mĂ„nga socialdemokrater och allmĂ€nborgerliga vĂ€ljare ska komma fram till att mycket lite talar för att regeringen, som haft ansvaret för samhĂ€llsutvecklingen under de senaste Ă„tta Ă„ren, plötsligt ska genomgĂ„ en metamorfosliknande förĂ€ndring till det bĂ€ttre. 

Den socialdemokratiska sidan innehĂ„ller dock just bilden av en metamorfos; förvandlingen frĂ„n Löfven och till Magdalena Andersson och frĂ„n en MP-bromsad regering till en handlingskraftig enpartiregering, nĂ€stan som i gamla tider. Sent i lördags eftermiddag visade S Ă€nnu en gĂ„ng prov pĂ„ hur viktigt det Ă€r att inneha regeringskansliet för att kunna agera i en valrörelses slutskede. PĂ„ en presstrĂ€ff med stats- och finansminister, omgivna av riksbanks- och finansinspektionscheferna meddelade regeringen att man Ă€r beredd att skjuta till "hundratals miljarder kronor" för att förhindra konkurser bland elhandelsföretagen, en möjlig finanskris och en hĂ„rd "krigsvinter" i spĂ„ren av Rysslands gaspolitik gentemot Europa. ÅtgĂ€rderna i sig Ă€r sĂ„ vitt jag förstĂ„r sakligt motiverade. Det dramatiska upplĂ€gget - med lördagspresstrĂ€ff och en extrainkallad riksdag idag mĂ„ndag 5 september - ger dessutom Magdalena Andersson en chans att "lyfta frĂ„n valrörelsens brĂ„k och kĂ€bbel" för att ta sig an Sveriges bĂ€sta. Det Ă€r sĂ„dant som regeringar kan.