Djupare in eller lite mer ut på kanten? Svar kan komma i morgon

I morgon torsdag ska jag leda ett par partipolitiska debatter om vad Sverige gör och bör i Europa. Det är den aktiva Utrikespolitiska föreningen i Linköping som arrangerar.

Här ser vi en bild från ett tidigare evenemang i Utrikespolitidka föreningens regi. SVT - journalisten Samir Abu Eid gästade Forumteatern för att berätta om sitt arbete ute i världens krig och konflikthärdar. Nu är det dags för politiska debatter på samma scen.

Här ser vi en bild från ett tidigare evenemang i Utrikespolitidka föreningens regi. SVT - journalisten Samir Abu Eid gästade Forumteatern för att berätta om sitt arbete ute i världens krig och konflikthärdar. Nu är det dags för politiska debatter på samma scen.

Foto: Pelle Johansson

Krönika2024-05-15 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi håller till på Forumteatern i studentkvarteren på Ågatan 55 mitt i stan. Först ut är lokala kandidater och företrädare som med start klockan sex på kvällen diskuterar det kommande EU-valets lokala och regionala betydelse. En timme senare är det ledamöter från de åtta partierna i riksdagens utrikesutskott som äntrar scenen för att ta sig an Europas tunga frågor om grön omställning, konkurrenskraft, Ukraina, Ryssland, skogen, invandring, energi, kriminalitet, frihandel/tullar, Euron och/eller vad nu partierna helst vill tala om. 

Förtidsröstningen i EU-valet öppnar om en vecka, den 22 maj och röstningen pågår fram till att vallokalerna stänger söndagen den 9 juni. Valet sker i ett Sverige där befolkningen under vårt snart 30-åriga medlemskap har blivit alltmer positiva till unionen. Undersökningar från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar på att endast 11 procent av svenskarna anser att Sverige bör lämna EU. Ett stämningsläge som nyligen avspeglade sig på det partipolitiska fältet då Vänsterpartiet - sist av de åtta riksdagspartierna - på sin kongress under Kristihimmelfärdshelgen beslöt att stryka det raka kravet på att Sverige ska lämna EU.  

SOM-institutet visar också på ett intressant skifte i EU-opinionen. Mellan åren 1991 och till 2014 var de personer som beskriver sig själva som "klart till höger" i politiken de avgjort mest positiva till den Europeiska unionen. Nu är de som är "klart till höger" istället de mest negativa till EU. Möjligen är det en fråga som kommer upp i diskussionen med utrikesutskottets ledamöter. Vore intressant att höra hur partierna ser på skiftet som inträffat. Speglar det mest EU? Speglar det mest den politiska situationen i Sverige? Eller handlar det om andra saker?

Vid EU-valet 2019 använde drygt 55 procent - mer än fyra miljoner människor - sin rösträtt. Resultatet såg i stort sett - med undantag för Miljöpartiet som oftast gör mycket bättre val i EU än i Sverige - ut som det brukar göra i riksdagsvalen. S blev största parti med 5 av de svenska 21 mandaten, M var tvåa med 4 mandat och SD kom på tredje plats med 3 mandat. 

Frågan är väl i det stora hela; vart är vi på väg? Djupare in i EU: s samarbete med mer av gemensamma system och regelverk? Eller ska vi distansera oss lite och mer värna det svenska i samarbetet med medlemsländerna, kommissionen och EU-parlamentet? En del förslag på svar kommer säkert på Ågatan 55 i morgon kväll.