Bara tvÄ av tio barn nÄr mÄlet om daglig motion

Det Àr roligt att tÀvla, men nÀr idrotten blir för allvarlig i tidig Älder fÄr vi fler förlorare Àn vi kan tro. MÄnga lÀmnar idrotten nÀr tÀvlandet tar över.

Rörelse och motion fÄr inte slÄs ut av tÀvling och elitsatsningar.

Rörelse och motion fÄr inte slÄs ut av tÀvling och elitsatsningar.

Foto: Svenska bowlingförbundet

Debatt2023-03-24 09:51
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MĂ„nga av oss kan se tillbaka pĂ„ ett aktivt idrottsliv som barn, med glĂ€dje, gemenskap och nya utmaningar som frĂ€msta drivkrafter. TyvĂ€rr kĂ€nner inte alla igen sig i den bilden. I stĂ€llet minns vissa ett idrottsliv dĂ€r lek och kamratskap förbyttes mot press och konkurrens, och dĂ€r man alltför tidigt valde att lĂ€gga trĂ€ningsskorna pĂ„ hyllan. 

Var femte svensk, 20 procent, har slutat med en organiserad idrottsaktivitet för att den blev för tĂ€vlingsinriktad. Det visar en ny Sifoundersökning som Svenska Bowlingförbundet lĂ„tit göra bland 1000 svenskar. Hos kvinnor i Ă„ldrarna 18–29 Ă„r Ă€r andelen Ă€nnu högre – hela 39 procent uppger att de har slutat med en idrottsaktivitet pĂ„ grund av för starkt tĂ€vlingsfokus. 

Enligt VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen bör barn och ungdomar röra sig minst en timme om dagen. Det Ă€r viktigt för hĂ€lsan bĂ„de pĂ„ kort och lĂ„ng sikt – forskning visar att en aktiv ungdomstid ökar sannolikheten att du förblir rörlig under resten av livet. Stillasittande, Ă„ andra sidan, riskerar att leda till negativa hĂ€lsoeffekter sĂ„vĂ€l fysiskt som psykiskt. DĂ€rför Ă€r det oroande att bara tvĂ„ av tio barn i Sverige nĂ„r mĂ„let om daglig motion. 

Idrott och tĂ€vlingar Ă€r en förutsĂ€ttning för att vĂ„ra barn ska fĂ„ ett hĂ€lsosamt liv. Det Ă€r roligt och viktigt att tĂ€vla. Men nĂ€r förĂ€ldrar och ledare prioriterar kortsiktiga framgĂ„ngar framför lĂ„ngsiktig utveckling, och gör det mer angelĂ€get att vinna Ă€n att kĂ€mpa vĂ€l, riskerar man att utestĂ€nga mĂ€nniskor frĂ„n rörelse Ă€nda upp i vuxen Ă„lder. ÖvergĂ„ngen frĂ„n breddidrott till elitsatsning mĂ„ste dĂ€rför göras varsamt. 

Studier har dessutom visat att bedömningar av barns idrottsprestationer ofta sker pĂ„ oklara grunder, och att barn födda tidigt pĂ„ Ă„ret Ă€r överrepresenterade bland de som vĂ€ljs först – ett tecken pĂ„ att fysisk mognad ibland misstas för begĂ„vning. Alltför tidigt talangfokus riskerar dĂ€rför att bli kontraproduktivt Ă€ven frĂ„n ett elitperspektiv. 

Inom bowlingen ser vi att kĂ€nslan av tillhörighet och gemenskap hos yngre ofta Ă€r en starkare motivationsfaktor Ă€n prestation. Nu Ă€r det viktigt att idrottsföreningarna i Östergötland samarbetar och utbyter kunskap om hur vi kan fortsĂ€tta motivera de som vill satsa pĂ„ en idrottskarriĂ€r – och samtidigt lĂ„ta breddidrotten vara just bred. Alla barn borde fĂ„ möjlighet att hitta glĂ€djen i rörelse. 

 

Peter Hodor Àr generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet.
Peter Hodor Àr generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet.