Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av VA-priserna. I länet betalar Ödeshögsborna mest med 5 600 kronor, medan de i Motala "bara" betalar 2 800 kronor per år. Variationer som är svåra för en konsument att förstå, menar Jennie Wiederholm, ordförande Nils Holgersson-gruppen:
– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. En liter mjölk kostar ungefär lika mycket över hela Sverige medan det är väldigt stora prisskillnader för en liter vatten beroende på var man bor.
I 21 kommuner har taxan höjts med över tio procent det senaste året. Det kan innebära många hundralappars höjning från ett år till ett annat för konsumenterna.
– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. Vattenräkningen ska inte behöva komma som en överraskning för de boende, säger Jennie Wiederholm.
Medelpriset för vatten och avlopp i Sverige har ökat med 2,6 procent mellan 2017 och 2018. Sedan 2013 har VA-priset ökat med 15 procent, medan den allmänna prisutvecklingen endast har legat på 3,5 procent. Klimatförändringarna kommer att föra med sig både fler skyfall med översvämningar och fler fall av akut vattenbrist framöver. Det ställer stora krav på en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät – vilket sannolikt kommer innebära höjda avgifter för hushållen framöver.
– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Jennie Wiederholm.