Eleonor är tillbaka som artist efter flera år med postcovid

Eleonor är tillbaka som artist efter flera år med postcovid

Norrköping
Lästid cirka 5 min

Artisten Eleonor Léone gjorde sitt första framträdande på tre och ett halvt år under Kulturnatten. Vi träffade henne för ett samtal om musiken, hennes långvariga postcovid och framtidsdrömmarna.

Det är en vacker höstdag när artisten Eleonor Lèone, 33 år, tar emot i bostaden på Södra promenaden. Hon har haft några utmanande år sedan hon drabbades av en covidinfektion i maj 2021 som utvecklades till en långvarig postcovid. 

undefined
Artisten Eleonor Léone ser en framtid efter över tre år med postcovid som tog form som värk, hjärndimma och hjärtrusningar bland annat.

Men låt oss ta det från början. Eleonor Léone är född och uppvuxen i Finspång. 

– Vi bodde nära Grosvad, jag tycker Finspång är väldigt fint och har lite oförtjänt rykte, säger Eleonor Léone som tillägger att det var där hon tog sina första steg på scenen.

– Ja, jag började i en musikal-grupp när jag var fem år och sjöng och dansade. Jag har alltid varit en riktig showapa, säger hon och skrattar.

När det var dags för gymnasiet blev det musikprogrammet på De Geer. För ett tiotal år sedan blev hon också uppmärksammad för karaktären "Finspångsbruden" på Youtube där hon framstår som en lantlig tjej med bred östgötska.

– Jag har liksom haft den där karaktären liggande i mig alltid på något sätt. Först skickade jag bara klipp till mina vänner. Men så tyckte min bror att jag skulle dela dem publikt, berättar Eleonor.

– På den tiden var det inte så många som gjorde webbhumor, så jag blev viral ganska snabbt.

undefined
Det började som en influensa men när hon inte blev bättre blev hon sjukskriven: "De två veckorna blev tre och ett halvt år".

Runt 2016 peakade "Finspångsbruden".

– Men än i dag får jag höra om det. Jag hoppas att Finspångsborna förstår att det är gjort med kärlek och glimten i ögat, säger Eleonor som tillägger att hon fasade ut karaktären när det blev mer musik.

– Men hon kanske kommer tillbaka, det vet man inte.

Hon satsade på masterclasses på musikhögskolor, gjorde shower och produktioner på bland annat Arbis i Norrköping (som hon och sambon Tjoffe Sjögren nu köpt). Därefter blev det egen musik.

– Framförallt gör jag danspop ihop med min vän och kollega Kenny Lundström. Jag har bland annat spelat på Asiens näst största showcasefestival. Jag fick på något sjukt sätt mitt namn på omslaget av Rolling Stone Magazine India och har varit i Indien och gjort tv, berättar hon.

– Den andra grenen är showvärlden. Jag startade bland annat en grupp med Daniel Mitsogiannis och Angelina Ersarp som heter "Le Crash".

I maj 2021 fick Eleonor covid vilket förändrade allt.

– Jag vaknade en morgon och kände att jag hade influensa. Jag tänkte att om några veckor är jag frisk igen. Men när det gått två-tre veckor mådde jag fortfarande väldigt dåligt så jag åkte till vårdcentralen, förklarar Eleonor Léone som sjukskrevs i två veckor.

– De två veckorna blev tre och ett halvt år.

undefined
"Det påverkade egentligen hela kroppen och alla organ, det var otroligt jobbigt", minns Eleonor Léone.

När influensasymptomen försvann tillkom många andra märkliga symptom.

– Många är fortfarande kvar men i mycket mindre grad. Framförallt hjärtrusningar, jag kunde gå från sängen till toaletten och få maxpuls, berättar Eleonor Léone.

– Jag hade hjärndimma, värk, motoriska problem, fick problem att prata och började stamma. Det påverkade egentligen hela kroppen och alla organ, det var otroligt jobbigt, minns Eleonor Léone.

Hur upplever du hjälpen från sjukvården?

– Som jag förstår det har komplikationer efter virus alltid funnits men har ju ökat lavinartat efter covid-19. Man har kanske inte prioriterat att forska så mycket på det innan men jag har haft tur skulle jag säga. Jag har haft ett otroligt vårdteam, säger Eleonor.

– Även om de inte kunnat ge mig ett magiskt piller har de verkligen gjort allt för att hjälpa på de sätt som de kan vilket jag är jättetacksam för.

Hon har själv bidragit för att förbättra kunskapsläget.

– Jag är faktiskt forskningspatient på Karolinska för en studie, det handlar om att man behandlar med tryckkammare.

undefined
Eleonor Léone gjorde comeback på Kulturnatten efter tre och ett halvt år av postcovid: "Just då kändes det som att det var den bästa dagen i mitt liv".

Vad har du fått för respons från folk?

– Jättemycket och nästan bara positivt. Sedan finns det alltid vissa som inte förstår men så är det ju. Det har varit mycket kärlek, pepp och jättemånga tips.

Men nu är hon äntligen på väg tillbaka.

– Jag började kontinuerligt bli bättre för ett år sedan men har varit hundra procent sjukskriven tills i september. Jag måste fortfarande äta hjärtmedicin för att hålla pulsen någorlunda i schack och jag har fortfarande hjärntrötthet. Och så något som kallas PEM, när man ansträngt sig blir man dålig efteråt.

På Kulturnatten gjorde hon sitt första framträdande som artist sedan hon blev sjuk.

– Jag har haft det som mål under hela min sjukdomsresa, det har varit mitt mantra. Det var helt otroligt men jag behövde några vilodagar efteråt. Just då kändes det som att det var den bästa dagen i mitt liv, från att inte kunna gå uppför trappen till att kunna sjunga och dansa igen, säger Eleonor Léone som nu ser framtiden an.

– Planen är att jag ska tillbaka. Jag har jättemycket musik som vi skrev innan jag blev sjuk och jag har skrivit texter under hela tiden så det är låtar på gång. Planen är att göra lite enklare gig i början och komma tillbaks till den form jag var i innan. Sedan får det ta den tid det tar.

Fakta om postcovid:

Postcovid är namnet på ett postinfektiöst tillstånd där patienten har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Symtomen kommer från flera organsystem inklusive lungor, hjärta, rörelseorgan och nervsystem. Vanliga besvär är svår trötthet, andfåddhet eller andningssvårigheter, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning, huvudvärk samt förändrat lukt- och smaksinne.

I Östergötland hade 966 patienter fått diagnosen postcovid i augusti 2022 enligt rapportering i patientregistret, men här finns ett mörkertal eftersom statistiken i patientregistret inte omfattar primärvård. 

Det är ännu oklart hur många av alla insjuknade i covid-19 som fått postcovid. 

Fakta: Region Östergötland från rapporten "Covid-19-pandemins påverkan på människors liv och hälsa i Östergötland" från oktober 2022.