Dagen efter den 52:a omgången är det avspänt i Himmelstalundshallen. Vita Hästen tar tidig "sommarvila" med en godkänd niondeplats i ryggen och det är frivilliga aktiviteter runt om i hallen.

"Avgiftning" är Leif Strömbergs ord för de närmaste dagarna där det blir lite lättsam träning ändå. I början av nästa vecka blir det individuella samtal med samtliga spelare för att påbörja truppbygget.

– Någon eller några är vi i princip redan överens med. Vi kommer sätta upp ett starkt lag, det är klart, säger Strömberg vid sargkanten.

Kvartetten Marcus Eriksson, Jens Hellgren, Mattias Kalin och Wilhelm Westlund är de enda som har kontrakt över nästa säsong. Men Strömberg ser ut över isen och konstaterar att kontinuitet är viktigt.

– De här killarna som vi har är de viktiga men samtidigt är det en hel del bra spelare som vill hit också. Det tycker jag är bra reklam för Vita Hästen och Norrköping.

Strömberg vet vad han vill prioritera.

– Spelare som Kevin (Elgestål), Villiam (Haag) och Henrik Nyberg står för hög fart. Utan att prata om gamla eller nya spelare så vill jag sätta upp högre fart. Vi har kapacitet för att spela en snabbare hockey. Om vi rekryterar kommer det bli hastighetsspelare, det är det vi vill ha.

Lagkaptenen Jesper Samuelsson vill man självklart ska stanna, liksom skyttekungen Rickard Palmberg som hade SHL-uppvaktning innan ljumskarna förstörde hans säsong.

– Vi för givietvis diskussioner med Jesper. Han är ju lite av mister Vita Hästen även om vi inte tar något för givet, säger Strömberg.

Och Palmberg?

– Jag vet inte, vi får se. Det är en skicklig spelare och vi kommer naturligtvis ha samtal med honom också. Jag utesluter ingenting.

Tror du han har kallnat från SHL-håll?

– Jag kan inte svara på det. Det är bål och ljumskar som inte riktigt har hållit för att spela elithockey, som han har haft uppbyggnad på nu. Men andra får göra bedömningen hur het han är på marknaden, precis som vi gör internt.

Sedan Leif Strömberg tog över Jonas Johnsons tränarsyssla i Hästen har han kombinerat det med att vara sportsligt ansvarig. Men det här blir långt ifrån den första truppen han sätter ihop.

– När jag var i BIK Karlskoga var det jag som byggde upp trupperna, och det var likadant i Södertälje fram till mitt sista år i princip. Och när jag var i MB. Det är kul, det är ett jobb och det är klart att man är tvungen att tänka efter. Centrallinjen, att sätta upp centrarna, är naturligtvis viktigt, konstaterar han om lagpusslet.