Den trista bortasviten sprack – men Vita Hästen fick ändå nöja sig med en poäng mot Oskarshamn. Hemmalaget, som toppar allsvenskan, vann efter ett rejält långdraget straffavgörande. Det krävdes tolv straffar per lag innan Joakim Hillding lyckades överlista Viktor Kokman för ett avgörande. Därmed två poäng till serieettan och en till nästjumbon.

För Vita Hästen var det ändå ett steg framåt efter sju raka nollpoängare på bortais.

– Medvetenheten är viktig, vi har i stort spelat ut Södertälje, Björklöven, Karlskoga, Västerås på bortaplan men inte fått med oss nåt. Då är det viktigt att inte bara jag tycker det utan att även laget är med på det här. Jag tycker laget steppar upp gång på gång. Vi visar bra moral, och det är så man börjar klättra. För det ska vi göra, sa Hästens tränare Leif Strömberg i det trånga utrymmet utanför gästernas omklädningsrum i Be-Ge Hockey Center.

Artikelbild

| Amil Krupic.

Hästen inledde starkt och Arvid Degerstedt gav laget ledningen tidigt. I slutet av första perioden kom kvitteringen. Mittenakten blev mållös och händelsefattig. Drygt sex minuter in i sista perioden tog Oskarshamn ledningen, men Hästen jobbade vidare och fick också utdelning när backen Amil Krupic drog till mitt i zonen. Pucken satt perfekt, lågt intill vänstra stolpen.

Det var en lättad poängräddare som klev ut från omklädningsrummet.

– Klart det kändes bra, även om vi torskade matchen. Men jag har inte gjort mål på ett och ett halvt år så klart som tusan att det var sjukt skönt för min personliga del. Det har liksom varit som ett spöke ett långt tag, nu släppte det, sa Krupic.

Hans senaste fullträff kom alltså våren 2017, när han spelade i Kristianstad.

– Jag gjorde inte mål på hela förra säsongen, bara assist. Nu kom det. Ett skönt kvitto, jag har försökt lägga puckarna lite lägre på träningarna och jag siktade faktiskt nu också. Hoppas det blir fler framöver, jag jobbar för det varje dag, sa den 23-årige backen.

LÄS MER: "Jag var nästan lite desperat"

Hästen kom till spel utan backen Rikard Olsén, forwarden Erik Borg och målvakten Marcus Hellgren Smed. Övriga slet på hela matchen. Viktor Kokman stod stadigt i kassen, men trots visst övertag för hemmalaget hade han inte jättemånga klara chanser att bestyra. Han fick god hjälp av utespelarna den här gången.

– Även efter deras 2–1 kändes det lugnt i båset, jag tycker vi var bra hela matchen och skulle ha gjort nåt mål till innan men det finns ändå karaktär i laget. Synd bara att vi inte kan ta vinsterna, men det slits varje dag. Hårt arbete är alltid vägen framåt. Vi kan inte tumma på nåt, vi måste jobba varje match, det finns inget annat, sa Krupic.

Förlängningen blev mållös och straffarna var inte optimala – och då är vi snälla i det omdömet. Henrik Nyberg satte en straff, liksom hemmalaget efter ordinarie tre omgångar. Sen blev det kavalkad av missar, den ena värre än den andra. Först i tolfte straffrundan avgjorde Oskarshamn.

– Vissa säger att det är lotto med straffar, men jag tror inte det. Jag skulle själv in och dribbla på en is som var fruktansvärt dålig, inte helt rätt beslut.

Du borde inte ha dribblat?

– Nej, men jag tyckte jag hade han, men det studsade över som för många andra.

Tränare Strömberg var nöjd med mycket, men inte med straffskyttet.

– En mycket bra match mot ett jäkligt bra hemmalag. Straffarna är kvällens enda kritik jag har. Dribbla på den här isen är inte bra, var ju många som tappade pucken, sa Strömberg.