Efter den snöpliga avslutningen i senaste hemmamatchen, där Vita Hästen tappade segern mot Modo med två sekunder kvar, fick Hästen chans till revansch när Södertälje gästade Himmelstalundshallen på fredagskvällen.

Det gick inte alls.

Det började illa redan från början. Visserligen hade Hästen så gott som allt av spelet inledningsvis men vad hjälpte det när gästerna var betydligt effektivare. Petter Hansson satte 1–0 till Södertälje efter 11.36, på i stort sett lagets första farlighet. 13 sekunder senare var det dags igen. Ett givmilt hemmaförsvar öppnade för Lucas Carlsson att skicka in tvåan bakom Pontus Sjögren.

11–2 i skott så långt men 0–2 i mål så långt, och Hästens tränare Jonas Johnson såg ingen annan möjlighet än att ta sin timeout redan så tidigt i matchen.

Det hann även bli ett tredje bortamål innan de första 20 minuterna var avklarade. Inför den andra perioden bytte Hästen målvakt – Sjögren ersattes av Viktor Kokman. Han fick också ganska snabbt släppa in en puck när Thom Flodkvist gjorde 4–0 efter 6.44 i perioden.

Slut på dramatiken redan där, såklart, och resten blev mest en väntan på att klockan skulle ticka på. Hästen hade sina chanser, men som så ofta under säsongen, kändes det som om laget behövde närmare 100 avslut för att få in någon enstaka puck. Efter två perioder hade Hästenspelarna skjutit totalt 30 skott – utan att ett enda hade gett resultat. Då är det knepigt att ta poäng i hockeymatcher.

Inför den sista perioden handlade det om förstås mest om att spela för sin stolthet för hemmaspelarna. Att inte falla igenom fullständigt. Att tänka på de som trots allt hade betalat för att tillbringa ett antal fredagstimmar på läktaren, och att på nåt sätt försöka skaffa sig själva ett något bättre självförtroende inför fortsättningen av den allsvenska slutspurten.

Med en man mer lyckades Marcus Eriksson få till en reducering efter 5.52, men nästan direkt efteråt drog Jesper Samuelsson på sig en utvisning efter en onödig slashing, och de som eventuellt hoppades på fler hemmamål fick tänka om.

Något mål blev det inte under den utvisningen men snart skickade ändå gästerna in femman efter Wilhelm Westlunds felpass.

1–5 och definitivt ridå ner för "Hästarna" igen. Det blev också slutresultatet.

Att Hästen vann skotten med 41–29 var knappast mycket till tröst. Det här var Vita Hästens femte förlust i rad och vändningen måste komma snarast om inte laget ska tvingas till ett ovisst kvalspel senare i vinter.

Visserligen återstår 17 omgångar att spela men trenden talar inte direkt till Hästens fördel. I tabellen är man nu tolva, precis över kvalstrecket.

Närmast väntar Pantern på bortais på onsdag kväll.

Målen: 0–1 (11.36) Petter Hansson (Fredric Weigel/Thomas Valkvae-Olsen), 0–2 (11.49) Lucas Carlsson (Jonas Liwing/Jacob Spångberg), 0–3 (18.09) Lucas Carlsson (Victor Andersson/Ludwig Blomstrand), 0–4 (26.44) Thom Flodkvist (Mathias From/Stefan Gråhns), 1–4 (45.52) Marcus Eriksson (Alexander Pettersson), spel fem mot fyra, 1–5 (49.28) Christopher Bengtsson (Fredric Weigel). Utvisningar, Vita Hästen: 5x2 minuter; Södertälje: 5x2 min. Skott: 41–29. Publik: 2 983.