LÄS MER: "Siffrorna som glädjer Vita Hästen"

I jakten på att avsluta hockeyallsvenskan bra är det knappast nya skador som Vita Hästen mest av allt behöver. Men det är samtidigt svårt att påverka.

Henrik Nyberg, Simon Krekula och Mattias Kalin saknas redan.

Kevin Elgestål klev av senast och August Gunnarsson avbröt måndagens träning. Ingen av dem körde på is på tisdagen heller.

Tränaren Leif Strömberg ville inte fördjupa sig för mycket i deras tillstånd, men gav ändå positiva besked om den sistnämnda duon.

– Vi räknar med att de spelar (mot Södertälje). Så är det tänkt.

Du kan inte säga något om vad det rör sig om för skador?

– Det händer att man rehabar spelare. Isträningar är bra, men ibland kan det vara bättre att några kör fys också för att få kroppen hel.

Ni behöver i alla fall inte fler på skadelistan.

– Nej, men blir det så får vi hantera det också. Det har varit en never ending story.

Även nye Viktor Johansson är skadad och fortfarande någon vecka från spel. I övrigt har man den trupp man har nu sedan transferfönstret stängt. Det är de som ska avsluta säsongen nu.

Är du nöjd med transferfönstret och det ni fick in?

– Vi behöver inte någon bara för sakens skull. Vi tittade på några och pratade med några också. Det som var positivt var att många ville hit. Sedan är det inte alltid möjligt. Men det är inget diskussionsämne eftersom det är killarna här som är viktigast.

Sex matcher återstår av hockeyallsvenskan. Därefter väntar eventuellt ett kvalspel för att hänga kvar – om inte laget fortsätter den positiva trenden så pass att man äter ifatt de åtta poängen man har upp till fast mark nu.

– Först ska vi titta på video och ha en diskussion med killarna om det. Sedan är det värmning och match imorgon. Det är vad det handlar om, säger Leif Strömberg inför att först möta Södertälje i Himmelstalundshallen på onsdagskvällen.

Ni ser inte längre än så?

– En planering är längre än så, men att gå och fundera på vad som händer om sju dagar har jag aldrig blivit klokare av. Och inte mått bättre av heller.

Tydligt är i alla fall att Vita Hästen lyft rejält efter årsskiftet. 2019 har man varit för bra för att ligga där man gör – problemet är dock den tuffa hösten med många förluster.

Vad är de främsta orsakerna till lyftet?

– Det är inte bara otur att man förlorar med ett mål, vi gjorde många fantastiska matcher och skapade sjukt mycket målchanser. Men anledningen till att vi vänt det är att vi inte nöjt oss som grupp. Det är inte bara att ta sig till målchanser, både i träning och i diskussioner har vi skruvat på det. Det är det vi jobbat med och killarna har gjort det bra.

Leif Strömberg hyllar också den mentala styrkan i gruppen, att man fortsatt jobba på även när det gått som tyngst.

– Det är också en del i det när man pratar om nya ansikten, men det är en bra grupp här redan, som är beredd att göra mycket.

Vad ser du specifikt som ni måste förbereda er på när ni möter Södertälje?

– Det är ett bra hockeylag, de har kastat in allt de har i "rostern". Men för oss handlar det om att hantera det vi har på andra sidan. Det gäller att vi håller oss till grunderna, sedan tittar vi på motståndarna och vad vi kan skruva på.