Vita Hästen var tvingat att göra något riktigt bra – och få hjälp från desperata smålänningar och havererande skåningar.

Det var mycket som behövde gå i lås för att Leif Strömberg skulle få kröna sitt lyckade intåg i klubben med en plats i slutspelsserien.

Då hade "Strumpan" varit kung – till och med lite längre än för en dag.

Artikelbild

Miraklernas tid är inte förbi inom idrottens underbara värld, det blev vi varse om flera gånger under de nyligen avslutade olympiska spelen. Men Vita Hästen fick inte ta del av just den sötman under onsdagskvällen.

Jag tycker, med tanke på ribban vi har vant oss vid under den här säsongen, att Hästen gjorde en bra insats borta mot Almtuna, ett lag som har överraskat i stor positiv riktning den här säsongen.

Vita Hästen hade en tuff vandring att göra. Och de tog inte på sig de skönaste skorna i och med ett tidigt 0–1 i baken. Laget hittade dock kraft och Jonathan Tholanders kvittering (på pass från ex-Almtunaspelarna Erik Flood och Wilhelm Westlund) stod sig inför tredje. Samtidigt ledde Södertälje bara med uddamålet och Modo låg på ett kryss. Dramatiken levde i allra högsta grad. Jag höll på att utveckla nackspärr av att frekvent följa både matchen på isen – och övriga matcher via datorn.

Almtuna skulle dock visa sig stå i vägen, på fler än ett sätt. Inte nog med att det blev 1–1 efter ordinarie tid i Uppsala, Södertälje gick ifrån till 2–0 och 3–0 mot Pantern och säkrade åttondeplatsen. Det förlösande 2–0 gjordes av Ludwig Blomstrand, som har huserat i just Almtuna i de två föregående säsongerna.

Att Vita Hästen föll i förlängningen spelade ingen roll. Det blev i stället symboliskt för den här truppen: för dåligt för topp åtta, men för bra för en negativ kvalserie.

Och även om det är surt att vara så nära topp åtta, men inte riktigt nå dit, så finns det värre öden.

Fråga bara Västervik.

Tycker ni att det är små marginaler på 50 meter fjärilsim under VM? I det sällskapet bör hockeyallsvenskan blandas in. Ni vet Hästens säsong i allsvenskan 2014/2015, då tog laget 74 poäng. Facit 2017/2018: 73 poäng.

Nu börjar ett hårt arbete med att forma ett så slagkraftigt lag som möjligt till nästa säsong för Vita Hästen. Under kontrakt för tillfället är Marcus Eriksson, Jens Hellgren, Mattias Kalin och Wilhelm Westlund. Leif Strömberg ska vara både tränare och sportchef. Mycket att göra med andra ord.

Kommer han att gilla det?

Han kommer att älska det.

Kommer han att göra det bra?

Det vet vi om ungefär ett år.

Leif Strömberg kom in som en frisk fläkt, med idéer som fick fäste i gruppen, och ryckte verkligen upp Vita Hästen.

Strömberg levererade kortsiktigt – nu är det upp till bevis att leverera mer långsiktigt.

När jag sitter och skriver det här hör jag jubel från Almtunas omklädningsrum. De får spela vidare i en slutspelsserie.

För Vita Hästen tog säsongen slut, innan ens våren har kopplat ett grepp om landet, för tredje året på raken. Men det här var ett väldigt väntat scenario, det kände spelarna också.

De gråter sig inte till sömns i natt.