Oväntad hemmaförlust mot Tranås senast och en utökad skadelista. Vita Hästen åkte till Uppsala med ett knepigt utgångsläge.

Emil Eriksson och Daniel Josefsson saknades jämfört med senast. Det gav backen Anton Danielsson mer speltid än i de senaste matcherna.

Vita Hästen kom rätt direkt i spelet. Jesper Samuelsson var fri efter fyra minuter och Mattias Beck hade ett jätteläge efter sju. Ingen av dem lyckades få in pucken.

Artikelbild

| August Gunnarsson nätade.

Det fick dock August Gunnarsson när han efter 19.16 snappade upp pucken efter slarv från Almtuna, vände om och skickade in matchens första mål. Det kom i power play.

1–0 till gästerna stod sig perioden ut. Almtuna, som också spelat i allsvenskan under säsongen, hade inlett kvalserien med tre raka segrar men såg lite lojt ut och kom inte till många chanser mot det täta försvaret hos "Hästarna", som stöttades av ett 30-tal tillresta fans bakom ena målet.

Andra perioden blev ganska händelsefattig. Hästen fick spela med en man mer vid fyra tillfällen på kort tid, och med två man mer vid två tillfällen. Trots det satt det hårt åt med ett andra mål, men till slut kom det.

Jens Hellgren tryckte in pucken från nära håll efter retur efter Christopher Fishs skott. Hellgrens första mål för säsongen, men då har han tidigare inte spelat mycket power play alls.

2–0 inför slutperioden var rättvist då Hästen hade bra koll på varje situation, bortaspelarna var i rätt position i stort sett hela tiden och Almtuna lyckades inte skapa mycket mot Viktor Kokman.

Så långt hade gästerna gjort det riktigt bra. Fokuset var ett helt annat än mot Tranås bara två dagar tidigare.

Att Hästen skulle drabbas av nästa utvisning var ingen högoddsare och mycket riktigt blev det så. Almtuna fick chansen att reducera när Mattias Kalin satt på botbänken. Och visst gjorde man det. 5.43 in i slutperioden fick förre Hästenspelaren Tobias Liljendahl god tid på sig att överlista Kokman.

Ett mål som gav energi till de röddressade, och Kokman fick göra två vassa plockar minuten efter 1–2. Strax därpå räddade Kokman ett friläge på bästa sätt. Här var Hästen illa ute.

Elva minuter in i perioden fick Erik Borg ett gyllene läge att utöka ledningen men trots gott om tid i friläge lyckades han inte. Där bör fjolårets skyttekung i division 1 göra mål.

12.49 kom nästa power play för Almtuna, nu med Fish i utvisningsbåset. Nog kändes det som om även en kvittering var på väg, men gästerna stod emot de två minuterna med en man mindre.

Slutminuterna innehöll en hel del icing från bortalaget. Med en och en halv minut kvar satsade Almtuna allt på ett kort, plockade ut målvakten i båset och in med en utespelare till. Det tog Mattias Kalin vara på och skickade in avgörande trean i tom kasse.

Tre mycket viktiga, och starka, bortapoäng för Vita Hästen.

Nästa match för Hästen är hemma mot Boden på söndag.