Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson har haft Patrick Nilsson som lekkamrat i sin kedja en längre tid. Borta mot Karlskoga fick nyförvärvet Henrik Nyberg chansen i det sällskapet, och han såg ut att trivas alldeles utmärkt.

Nyberg levererade 1+1 poäng, och hans första mål (i sin tredje match) i Vita Hästen-tröjan var så distinkt det kan bli när läget dök upp.

– "Henke" är ganska okomplicerad. En snabb och aggressiv spelare på ett bra sätt. Han passar bra med "Sama" och "Macke". Kul att han fick göra mål, han sätter mycket på träning, säger tränaren Leif Strömberg.

Artikelbild

– Patrick Nilsson passade också bra med Haag och Kalin. Våra förflyttningar gav bra effekt. Vi hade fyra fungerande lines.

Hästen låg under med 0–1 efter första perioden. Laget drog där på sig fyra utvisningar, vilket så klart aldrig är en fröjd.

– Vi kom lite snett på det. Ungefär halva perioden i box play är tungt. Men vi rättar till spelet vartefter och hanterar det hela på ett bra sätt, säger Leif Strömberg.

I den andra perioden hade Vita Hästen en del att göra hemåt. Och det backarna inte lyckades hålla koll på stoppades av Pontus Sjögren i buren.

Artikelbild

Framåt levererade nämnde Nyberg en kvittering, medan Jesper Samuelsson slog in ledningspucken som gjorde att Hästen kopplade ett grepp inför slutakten.

– Vi har ett bra spel utan puck som föder ett spel med puck. Vi var tydliga när vi vinner puck så att vi har bra vägar att kunna ta oss framåt. Jag tycker att vi skapar det, säger Leif Strömberg.

Artikelbild

– Våra mål där gav oss bra ryggrad, inget snack om saken.

När Marcus Eriksson visades ut sju minuter in på period nummer tre fick Karlskoga ett bra läge att komma ikapp. Vita Hästens box play höll dock stången och precis när han kommit ut på isen igen fick Marcus Eriksson pucken. Teknikern bjöd då på hockeygodis och lade behärskat – och läckert – in 3–1 med en backhand.

Artikelbild

– Vi påminde oss vad vi hade gjort bra i andra perioden. Det går inte att nöja sig för att man gjort det i en period, hela tiden måste vi göra det om och om igen, säger Strömberg.

På slutet plockade Karlskoga ut keepern och forcerade fram en reducering. Villiam Haag släckte dock värmlänningarnas hopp med en puck i tom kasse på slutet. Detta var tredje matchen av de fyra senaste som Haag nätade på just det sättet.

– Vi är värda sägern, säger Leif.

Vita Hästen, som varit otroligt bleka på bortais under säsongen, tog därmed sin andra raka triumf på bortaplan.

– Det är underbar atmosfär i "Himpa". Där gillar vi att vara. Men någonstans måste vi älska att spela bortais och det gör killarna, jag gillar det.

Nye backen Robin Karlsson spelade drygt 15 minuter och gav ett solitt intryck.

– Han gör det jättebra. Det är tufft att komma in när det blir en sån här förstaperiod, det ska man veta. Robin är otroligt anpassningsbar i spelet. Han är lättcoachad och förstår vad både jag och "Grizzly" säger, avslutar Strömberg.