Ishockeyförbundet gjorde en utredning där de förde en dialog med klubbarna i SHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan och SDHL. Det mynnade ut i den nya kravbilden som tar vid till våren.

Stephan Guiance, vd för Hockeyallsvenskan, berättar att han tror på de nya riktlinjerna.

– När SHL ska gå upp till tio miljoner i eget kapital som krav till 2022, de diskuterade till och med 20 miljoner, var det inte rimligt att hockeyallsvenskan skulle vara kvar på en miljon, säger Guiance.

– I det läget måste vi ställa oss frågan: vill vi fortsätta vara en liga med lag som utmanar om att kunna gå upp och etablera sig i SHL? Det vill vi så klart, därför måste vi hänga med i utvecklingen.

– Att vi höjer kravet med en halv miljon per år ungefär är ett rimligt upplägg.

Stephan Guiance menar att allt – från SHL till hockeyettan – hänger ihop för svensk hockeys bästa.

– Vi vill att alla klubbar ska ha en stabil buffert att falla tillbaka på om det är tunt på intäktssidan, saker måste repareras i arenan eller vad det kan vara för något. Vi vill undvika konkurser. Spelarkostnaderna får heller inte skena iväg för mycket, säger han och adderar:

– För vår del i hockeyallsvenskan är det också viktigt att det finns en stor seriositet i alla klubbar. Inte minst när vi ska få ihop så bra tv-avtal som möjligt och nå nya sponsorer.

Oroas du över att ett antal klubbar redan har uttryckt att de får problem att nå upp till 1,5 miljon i år?

– Jag förstår om det blir tufft för vissa klubbar och att det är kräver ett stort arbete. Jag har själv besökt flera klubbar och det är hjältar som jobbar inom dem. Men vi som liga kommer att göra vad vi kan för att hjälpa till.

Det finns också en livlina att ta till om en klubb inte skulle uppnå kravet 30 april i år.

– Möjligheten till ett kontrollår finns var femte år från och med nu. Om klubben visar upp en bra plan för hur de ska få en ordnad och stabil ekonomi. Att vi är 14 lag i ligan är oerhört viktigt, det vore förödande om det blev till exempel 13 lag en säsong, säger Stephan Guiance.

Är den här planen med ökade krav fram till 2022 helt spikad, eller kan den förändras?

– Den kommer inte att ändras. Det ska vara ett långsiktigt tänk och skicka ut en tydlig signal till samliga föreningar. Det här görs av omsorg för svensk hockey.