Björklöven hemma på onsdag. Det inleder en ny viktig period på hockeyallsvenskan för Vita Hästen. Fyra matcher fram till 12 januari, precis efter att laget samlat kraft och klättrat uppåt i tabellen.

Men avstängningen av Christian Kåsastul ställer till det på backsidan där Vita Hästen legat på gränsen med defensiva spelare nästan hela säsongen. Den norske landslagsbacken är tillbaka först vid hemmamatchen mot Södertälje 12 januari.

Backen Jens Hellgren beklagar avstängningen.

Men ser inga problem med det ökade ansvaret.

– Jag tycker det bara är roligt att byta oftare. Det blir jämnare energinivå om man spelar mycket men den kanske inte blir lika hög. Man får spela lite smartare och inte köra så mycket ruscher. Vissa passar det bättre, det beror på vilken spelstil man har, säger den gänglige backen som gärna kliver framåt i anfallszon.

Han tycker inte heller att det sliter mer att spela på mindre manskap.

– Det här är lite roligt. För jag kan vara mer trött efter en match när vi kör med sex backar än när vi spelat med fem.

Det blir lite tuffare i första perioden, men sedan ligger du på en jämn nivå hela tiden, ungefär som när du springer ett längre lopp. När vi spelar med tre backpar och det blir byte var tredje gång, då blir det mer intensivt. Det blir mer mjölksyra, men det varierar också från match till match, säger Jens.

Fem mål och 16 assists har backen producerat på 29 matcher.

Trots skadan på skyttekungen Rickard Palmberg har laget börja producera offensivt.

–Vi har snackat om det i laget att vi måste bli mer attackvilliga i spel fem mot fem. Det har givit resultat. Det känns ändå som att vi är på rätt väg på den sidan, säger Hellgren om ansvaret som vilat på allt färre händer.

Med ryggen mot väggen gav det utdelning.

– Vi har varit lite i en situation att vi låg närmare botten ett tag. Men sedan vann vi tre raka. Vi var i en väldigt viktig fas då också, som den vi har framför oss. Men det är en väldigt jämn serie. Bottenlagen är bättre och topplagen inte lika slagkraftiga. Tar du några vinster kan du ganska snabbt snegla uppåt i tabellen.

Hästen har två uddamålssegrar mot Björklöven, hemma var det i sudden death i början på serien.

– De kör bara på hela tiden och är ett bra lag. Kan vi vara lite mer offensiva än senast mot Leksand har vi bra chans, säger backen som gärna tar några extra byten för det rätta flytet i spelet.