Kalmar mot stora rivalen Nybro i den södra fortsättningsserien. Bara ett lag når play off därifrån och i söndagens glödande derby kunde det avgöras vilket lag det blir.

Lillebror Kalmar behövde två poäng mot storebror Nybro för att säkra seriesegern.

När Nybro ledde med 4–3 under den sista minuten av tredje perioden var det inte mycket som talade för kalmariterna.

Då klev Jesper Sellin fram.

4–4 kom när matchklockan visade 19:30 och till slut vann Kalmar matchen på straffar.

Belöningen: en plats i play off där i slutändan fyra lag från hockeyettan når kvalserien till hockeyallsvenskan.

– Det var en sjukt skön känsla att sätta dit pucken. Jag fick in ett direktskott precis efter att vi hade tagit ut målvakten, säger Jesper Selin som har producerat 35 poäng (15+20) på 36 matcher den här säsongen.

Merparten av de 1 250 åskådarna i Iffehallen jublade. Kanske ingen publiksiffra det slår gnistor om, men då ska vi poängtera att det var fullsatt, Kalmars slitna islada tar inte in mer personer.

– Nybro har ju varit favoriter att vinna serien ändå från början. De ska ju vara storebror. Vi har haft otur med skador, vissa spelare har spelat fast de egentligen inte borde ha gjort det. Vi har kommit ihop fantastiskt bra som en grupp och förtjänar det här, säger 24-årige Jesper Sellin.

– Matcherna mot Nybro har varit riktigt roliga hela säsongen. Det är bra stämning och lite hat på läktaren. Intresset för hockeyn i Kalmar har ökat ordentligt med framgångarna, nu blir man igenkänd på stan och när man äter på restaurang.

Jesper Sellin spelade i Vita Hästen under hela ungdomstiden. Han hann med 23 matcher för a-laget 2012/2013 innan han for iväg. Det har blivit J20 spel med Djurgården och spel i hockeyettan med Grästorp och Skövde innan han landade i Kalmar inför den här säsongen.

– Jag trivs jättebra i Kalmar. Det är nog den roligaste klubben jag har spelat för i ettan. Allt är proffsigt och de har en vision. Det finns pengar och klubben använder dem på ett bra sätt, säger Jesper Sellin som mäter 172 centimeter.

Kalmar har en match kvar i fortsättningsserien, mot Tyringe. Därefter väntar play off 1 i bäst av tre matcher. För att nå kvalserien krävs det att man går vidare från tre play off-steg.

Ingen enkel uppgift.

Jesper Sellin omfamnar den.

– Vi kan spela avslappnat och bara njuta av det här. Jag tycker att vi har chans på alla lag. Vi kommer ju att bli valda av något lag från allettan. Troja/Ljungby får ju välja först, men jag tvekar på att de väljer oss. Vi har ju 2–0 i inbördes matcher mot dem från grundserien i höstas, säger Norrköpingssonen.

Har det under åren varit aktuellt för en återkomst till Vita Hästen för dig och hur ser du på det?

– Jag har pratat med "Grizzly" (Fredrik Eriksson, assisterande tränare) en gång, men då ville Hästen ha större spelare. Annars har det inte varit något intresse. Det har varit mer intresse från andra allsvenska klubbar. Vita Hästen är ju fortfarande i allsvenskan och det är klart att jag gärna spelar där, alla vill spela så högt upp som möjligt. Men det är inget jag tänker på nu. Jag har fullt fokus på Kalmar och vår avslutning som blir riktigt rolig.

En annan Hästen-produkt, Ludvig Martinsson, inledde säsongen i Kalmar men lämnade för Nyköping för en månad sedan. Rasmus Djerf, fostrad i Valdemarsvik, lämnade Nybro för Kalmar inför den här säsongen och har svarat för 19 poäng (7+12) på 30 matcher.