I den jämna hockeyallsvenska tabellen är varenda match, varenda poäng och varenda duell viktig. Det kommer bli ännu tydligare när 2017 har bytts mot ett nytt år och säsongen mer och mer kommer närma sig sitt avgörande läge.

Mötet i Himmelstalundshallen mellan Vita Hästen och Björklöven hade lite prägel av det i inledningen. Krampaktigt och avvaktande. Inget lag ville ta tag i taktpinnen.

Och när väl läget bröts var det dags att plocka fram talspråket; släkten är värst. I slutet av den första perioden var det nämligen förre Hästen-spelaren Simon Åkerström som spräckte nollan för gästerna från Umeå.

Artikelbild

| Målvakt. Pontus Sjögren var stabil men olycklig vid "Lövens" kvittering i tredje perioden.

Med sitt skott hittade han förbi Pontus Sjögren i hemmamålet för 0–1 på tavlan i Himmelstalundshallen. Åkerström spelade för Vita Hästen under förra säsongen, men lämnade efter bara ett år i den röda dressen. Hans mål nu gav gästerna övertaget länge och väl i onsdagens möte.

Vita Hästen fick chansen i powerplay i fem mot tre i över en minut i den andra perioden utan att kunna komma ifatt. Efter att ha gått mållöst från senaste matchen mot Leksand såg det ut som förgjort för laget hitta rätt den här gången också.

Men när det väl kom ett mål var det av det märkligare slaget. Pucken dansade på mållinjen bakom Adam Werner i Björklövens mål ett par gånger om innan Patrick Nilsson kom i andravågen och petade dit den i det tomma målet.

Hästen fick energi av det, men när Jesper Samuelsson drog på sig en utvisning var laget ändå i brygga.

Artikelbild

Trodde man.

Istället utnyttjade Jonathan Tholander ett väl offensivt bortalag och kunde kontra när "Löven" klev framåt. Helt ensam med bortamålvakten var han klinisk.

Artikelbild

2–1 med 19 sekunder kvar av perioden – svårt att få ett mer psykologiskt viktigt mål.

Det tog laget med sig in till den sista perioden. Det såg också ganska tryggt ut i början av den, men när Mikko Pukka skickade en puck mot målet efter knappt åtta minuter stod Pontus Sjögren för en liten tavla när han tappade in den under armen.

Artikelbild

Kvitterat och 2–2.

Ett resultat som stod sig perioden ut och därmed en poäng vardera till lagen så långt. Förlängning följde för att fördela bonuspoängen, och där fick Vita Hästen ett gyllene läge i och med ett powerplay tämligen omgående.

Artikelbild

Men det kunde man inte utnyttja och istället kom avgörandet på andra sidan isen. Austin Farley blev stor matchvinnare för Björklöven när han gled in i slottet och stänkte upp avgörandet drygt halvvägs in i förlängningen.

Därmed 3–2 för gästerna och "bara" en poäng för Vita Hästen.