Det har blivit några klubbar för Niklas Czarnecki från Västervik. Senast i raden är olika roller i hockeyallsvenska Vita Hästen, Västerviks IK och nu BIK Karlskoga.

Den före detta VIK-spelaren inledde säsongen som sportslig rådgivare i moderklubben, men har sen fyra matcher tillbaka varit huvudtränare för konkurrenten Karlskoga där kontraktet sträcker sig säsongen ut.

– Efter att jag sa upp mig från Vita Hästen ville jag inte släppa hockeyn. Istället hjälpte jag moderklubben, där jag känner de flesta, med sportsliga utmaningar från styrelsehåll. Det var inget jobb på det sättet utan mest för att finnas där. Sen när den här chansen dök upp tog jag den, berättar Czarnecki som tidigare har spenderat fyra lyckosamma år i BIK.

– Det var en stor del i beslutet, att jag fortfarande har bra relationer i klubben och hade många framgångar där. Det var bland annat där jag fick mitt SHL-kontrakt med Brynäs.

Det är första gången under Niklas Czarneckis långa karriär som han tar över ett lag som huvudtränare mitt under säsongen.

Då hade Karlskoga fem segrar och 15 förluster och låg sist i tabellen. Efter det har det blivit tre segrar på fyra matcher, och även om laget fortfarande ligger sist så är det inte vilka lag som helst som BIK besegrat utan det handlar om topplagen Timrå, Oskarshamn och AIK.

– Vi har spelat bra och det är jätteroligt. Vi håller på och bygger en stabilitet, en bas att stå på där alla känner en trygghet. Det går inte att inte veta vad man ska göra för att leverera där ute, förklarar Czarnecki och fortsätter:

– Sen så tycker jag att serien är väldigt jämn och alla lag kan vinna eller förlora mot alla. Det skiljer inte så mycket mellan lagen i toppen och botten.

Att komma in i ett lag som ligger sist och förväntas göra underverk är en press som Niklas numera kan hantera väldigt väl.

– Ja, jag besitter ju en viss erfarenhet och har varit med om både med- och motgångar. Jag tror att det är bra för karriären att ta ett litet break ibland och reflektera och hämta ny kraft och energi. Jag tror man utvecklas mycket av det också, både när det gäller sitt ledarskap och på det personliga planet. Jag ser den här utmaningen som jätteinspirerande. Visst, det går ut på att vinna och det är en hård press att vara elitledare, men jag gör mitt bästa så får man summera sen.

Fredagens match blir första gången han spelar mot VIK.

– Stämmer, det har jag aldrig gjort. Det är klart att det känns speciellt att möta moderklubben, men även där måste man vara proffsig. Det är två lag som vill vinna och allt annat får läggas åt sidan så skakar man hand efteråt.

Vad tror du om matchen?

– Jag tror att det blir en jättetuff, jämn och tät match där någon detalj kommer att avgöra, antingen någon individuell prestation eller ett powerplay eller något sånt.

Eftersom Czarnecki har tillbringat första delen av säsongen i just VIK har han bra koll på laget.

– Ja, jag har sett många matcher, men jag lägger ungefär tre procents fokus på motståndarna och 97 på vårt eget lag, och det är ingen skillnad när det är VIK som står på andra sidan. Gör vi som vi ska kommer det nog att bli en jämn match, säger Niklas Czarnecki som ställer upp med ungefär samma lag som i onsdagens hemmaseger över AIK.

Förutom de tidigare långtidsskadade spelarna är det backen Rasmus Bengtsson som troligtvis inte kommer till spel efter att ha utgått med en lättare hjärnskakning mot AIK.