Det är bitande minusgrader i luften och decimetervis med snö utanför fönstret.

Men inne i värmen i Tjalvegården i Vrinneviskogen ligger allt fokus på våren och datumet 17 maj.

Löparklassikern Vårruset, där tjejer, kvinnor, damer och tanter ska ta sig runt fem kilometer i centrala Norrköping, avgörs för 30:e gången.

Artikelbild

| Ny projektledare. Ellinor Stuhrmann.

21 städer ingår numera i konceptet som har vuxit hela tiden. Det är en kringresande löparcirkus med start den 2 maj i Malmö och målgång i Östersund den 13 juni, i år med Marie Sernholt som konferencier och Anna Korsgren som dj.

– Det här är världens största motionsserie för tjejer. Norrköping är en av städerna som har varit med från starten 1989 och det känns självklart speciellt. Och vi är riktigt bra på det här, tillägger Tjalves Ellinor Stuhrmann som debuterar som projektledare för det stora arrangemanget.

Banans sträckning är i stort sett densamma som i fjol med start på Dagsbergsvägen och målgång vid Centralbadet. Det är en liten etapp vid Strömmen som är omledd på grund av grävarbeten, men annars kommer löparna känna igen sig.

Även om loppet är en tävling för ett fåtal elitlöpare, och Ellinor Stuhrmann själv har tillhört landslaget, poängterar hon att loppet tillhör den stora massan som bara vill gå, lunka eller löpa en halvmil utan större krav än så.

Artikelbild

| Kikki Liljeblad.

– Vårruset är till för alla och det är inte fokus på tävlandet, säger hon.

I fjol var det 5 200 deltagare i loppet som kämpar för att hävda sig i den ökande konkurrensen.

– När det var som störst var det nästan uppe i 10 000. Det är det ökade utbudet som har gjort att det har minskat men vi satsar på att vända det uppåt igen.

Precis som i fjol samarbetar Vårruset med Barncancerfonden, som gav 1,6 miljoner insamlade kronor för hela Sverige 2017. Och även i år går Norrköpings kommun in och bjuder på startavgiften för alla kommunanställda.

– Jag tror det är fjärde eller femte året i rad. I år var det 1 700 som nappade på det och nu siktar vi på 2 000. 80 procent av de kommunanställda är kvinnor, betonar kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) som också tryckte på folkhälsoaspekten.

Tjalves långlöpare Elmina Saksi leder även i år, tillsammans med flera lokala ambassadörer, sex gratis träningspass inför Vårruset med start tisdagen den 10 april.

Gun Fredriksson var också på plats i Tjalvegården. Hon är en av tre motionärer som vann en tävling där det ingår startavgift, löparskor och personlig coachning av Elmina fram till loppet.