krönika Fotbolls-VM är framme vid halvtid ungefär. Sverige exempelvis spelar sin sista gruppspelsmatch i eftermiddag mot Mexico. Seger – och vi är i åttondelsfinal.

Hittills tycker jag det varit ett ganska skandalfritt VM om man undantar de två tyska ledarna som hånade den svenska bänken efter att Tyskland gjort 2-1 i slutsekunderna.

Min fråga är dock – Var var VAR när Marcus Berg mejades ned av Jerome Boateng i första halvleken?

VAR har blivit allas samtalsämne detta VM. Och något annat var inte att vänta – naturligtvis är det oerhört kontroversiellt med dessa videogranskningar.

Till att börja med på midsommardagen, varför blåste inte den polske domaren straff direkt när Boateng gav Berg först en knuff i ryggen och därefter satte krokben utan att nudda bollen?

Några minuter tidigare hade också en tysk försvarare greppat tag i Emil Forsbergs tröja när han var på väg igenom utan att polacken blåste eller VAR-rummet reagerade. Här var det solklar frispark och minst varning på tysken och i Berg-Boateng-situationen var det solklar straff – och utvisning!

Synd faktiskt att det var TV 4 som visade tysk-matchen, hade det varit Svt hade vi fått chansen att lyssna på Jonas Erikssons kloka ord. Jonas har blivit något av min favorit i TV-studion där han på ett mycket sakligt sett berättar om varför domarna blåser eller inte blåser. Jonas missade som bekant VM i Ryssland, varför är det ingen som vet då han tillhör Europas domarelit. Men inom Fifa råder svågerpolitik.

Nu ska vi TV-tittare vara tacksamma att SVT knutit till sig denne internationellt rutinerade domaren – minst över VM.

De flesta domarna har krupit till korset när de fått se videobilderna, men holländaren Björn Kuipers valde att gå emot VAR-gubbarna när han inte gick på Neymars filmning mot Costa Rica. Starkt!

Kuipers fick beröm från flera håll.

– Starkt att stå emot, skrev Gary Lineker på Twitter.

– Ge Björn uppdraget att döma VM-finalen, sa förre danske stormålvakten Peter Schmeichel i dansk TV.

De senaste veckorna har jag annars blivit påmind hur svårt det är att tippa den slutliga vinnaren i ett fotbolls-VM. Tja, 1958 fanns det väl bara ett lag att tippa (Brasilien!) men sedan dess har det varit väldigt svårt. Och mitt tips, Argentina , har knappast övertygat så Messi får fortsätta leva utan VM-statyetten i näven.

Vem vinner? Belgien eller kanske England, Harry Keane har redan vräkt in fem mål.

Några pokaler höjdes inte till skyn men årets upplaga av Jönsbergska cupen, som arrangeras av Smedby AIS, får en att verkligen förstå var fotbollens själ uppstår. Tänk er bara 201 lag och 352 matcher på 18 planer på två dagar med enbart fotbollstokiga pojkar och flickor i åldrarna 7-12 år så förstår ni att man bara går runt och njuter.

Att det kom lite regn på söndagseftermiddagen bekymrade inte många utan man fortsatte lira med samma underbara entusiasm.

I förra krönikan berättade jag om när jag såg min första VM-final för 60 år sedan på Folket hus i Mjölby tillsammans med pappa. Nu när jag vandrade runt på Mirum Arena och tittade på mitt barnbarn kom minnena åter från min egen pojklagstid där man åkte runt till exotiska platser som Strå, Fågelsta och Ekeby-Holaveden. För mitt barnbarn var resan från Berg till Norrköping i IFK Vreta Klosters röda dräkter något speciellt även om hon gjort resan många gånger tidigare hem till farfar och farmor.

Men nu gjordes resan tillsammans med lagkompisarna och man fick springa ut på planen och kämpa tillsammans.

Jag bara såg hur det lyste i hennes ögon när matcherna drog igång. Finns det något roligare än att följa ett barns utveckling inom idrotten. Och tänk vilken underbar fostran och fysik hon kommer att få.

Redan nu sitter hon också där framför TV-apparaten och tittar på de stora stjärnorna. Oavsett om det är herr- och dam-VM. Precis så har de flesta av dagens VM-stjärnor inlett sina karriärer, dels med att starta i boll- och lek-verksamhet, studerat de stora samt nått ända fram till landslaget och de stora turneringarna.

Tänk vad som väntar dig, Maja!