Finland sågs av många som en av förhandsfavoriterna inför JVM och laget dominerade också kvartsfinalen bitvis stort, vann skotten med 54–30 men kunde inte utnyttja övertaget.

Förre Frölundatalangen Kristian Vesalainen gjorde ett mål och två assist och var den ende som kunde överlista Korenar i straffläggningen.

Tjeckerna gjorde två mål på fem strafförsök och Martin Necas blev segerskytt.

När Korenar räddade sista straffen från Olli Juolevi förenades jublande tjecker i en tv-puckshög och firade sitt första semifinalavancemang på 13 år.

Tjeckisk juniorhockey har varit i en djup svacka och senaste JVM-guldet kom 2001.

Nu väntar semifinal mot Kanada som krossade Schweiz med 8–2. Kanadensarna vann skotten med förkrossande 60–15 och Drake Batherson gjorde två av målen. Forwardskollegan Brett Howden stod för fyra poäng, ett mål och tre assist.

Finland har varit ojämnt i JVM, spelat strålande i sina bästa stunder, men också dippat rejält.

Vesalainen sköt 3–2 efter 6.30 av tredje perioden, men tjeckerna kvitterade med 2.26 kvar, med målvakten utplockad, efter en styrning från stjärnan Filip Zadina.

Finland har efter guldet på hemmaplan 2016 varit en besvikelse. I fjol blev det fiasko och laget tvingades kvala sig kvar i högsta divisionen och nu blir det hemfärd redan efter kvarten.