Krönika Vissa idrottsmän saknas lite extra när de är skadade eller borta av andra orsaker. Tiger Woods, golfstjärnan, har varit utanför de stora segrarna sedan 2008, däremot inte utanför de stora rubrikerna. Nu är han tillbaka, senast i PGA-mästerskapen i St Louis visade fenomenet att han är att räkna med igen.

De flesta kan säkert historien om Tiger. 1997 slog han igenom och vann sin första major, US Masters. Därefter blev det 13 majortitlar till, men med tanke på Tigers historia var det nog ingen som trodde att han skulle kunna hota Jack Nicklaus 18 titlar en dag. Just nu känns det som om allt är möjligt och att Tiger en dag står ensam med rekordet.

Totalt har han noterat 79 förstaplatser på PGA-touren samt 40 titlar på Europatouren.

Under hela sin karriär har ryggen var Tigers svåraste motståndare. Han har genomgått fyra operationer men fortfarande har han stora problem, vilket också gör att han i dag fått ändra sin sving för att få iväg golfbollen. Tiger valde i december att sparka sin svingtränare Chris Como och anställde sig själv i stället. Ett ganska ovanligt drag inom golfen, men även en så pass stor tennisstjärna som Roger Federer litar bara på sig själv numera.

– Jag är i ett oupptäckt land. Ingen har tidigare tvingats steloperera ryggslutet och sedan försöka slå den typen av slag som jag gör. Jag ska försöka klura ut det själv, och det är faktiskt svårare än vad folk inser, skriver Tiger i ett pressmeddelande.

– Det är en pågående process och jag utvecklas hela tiden. När säsongen började visst jag inte var och när jag skulle spela. Jag visste inte heller vilket sätt jag skulle svinga golfklubban.

Som bekant har inte Tiger bara haft problem med ryggen. Han har haft problem med sig själv också och sina förhållanden. 2004 gifte han sig med svenska Elin Nordegren som jobbade som barnflicka hos Jesper Parneviks. Tre senare föddes parets första barn, en dotter, och tre år senare kom barn nummer två, en pojke.

Men 2010 lämnade Elin in om skilsmässa sedan The National Enquirer avslöjat Tigers otrohetshistorier. Dagen efter artikeln lämnade Tiger parets hem i vredesmod och det slutade med att han körde in både i ett träd och en brandpost med sin bil.

I samband med att skilsmässan blev offentlig avslöjades det också att Tiger fått betala hela 875 miljoner kr till Elin.

Relationen mellan de två har varit frostig men enligt Elin är den nu bättre enligt en intervju 2014.

- Min relation till Tiger är inriktad på barnen, det går riktigt bra och jag är så glad för det. Han är en fantastisk pappa, säger Elin till tidningen People.

Hela golfvärlden hoppas nu att Tigers återkomst i toppen (han är 26:a i dag) inte bara är en engångsföreteelse utan att han kommer fortsätta klättra på rankinglistan.

Där sjunker tyvärr våra svenska stjärnor som stenar. Alexander Norén är bäst just nu med en 13:e plats medan Henrik Stensson, efter ett trögt 2018 och en hel del skadebekymmer, är nere på plats 19.

Bakom dessa två verkar det inte heller finnas speciellt många som är på väg uppåt. Helgens Nordea Masters på Hills utanför Mölndal gav inget direkt hopp om några nya stjärnor. Göteborgaren Johan Carlsson blev bäste svensk med en 13:e plats medan veteranen (48 år!) Robert Karlsson slutade 17:e.

Naturligtvis saknades Stensson och Norén i startlistorna. Även om tävlingarna lockade bra med folk de sista dagarna är det just svenska toppnamn som behövs för att göra tävlingen intressant. Jag slängde en blick ibland på SVT:s sammandrag men sydafrikanen Thomas Aiken och engelsmannen Paul Waring är inte några spelare som jag hört talas om tidigare. Likväl kunde Paul kvittera ut 2,5 miljoner kronor i förstapris.

Man kan ganska enkelt mäta intresset hos våra kvällsdrakar. Expressen exempelvis inledde med helsidor i mitten på veckan, i måndags hade man bara en liten artikel i botten på sidan 8. Där det avslöjades att Waring haft minst lika stora problem under sin karriär som Tiger Woods. Handleds- och axeloperationer har hållit honom borta från tävlingsbanorna under långa perioder. Ja, han har spelat över 200 tourtävlingar innan första segern kom!