Efter EM-finalförlusten mot Spanien i januari stod det klart att Sverige skulle få kvala till VM i Tyskland och Danmark nästa år. Då fick EM-silverlaget Nederländerna på sin lott i ett playoffmöte över två matcher.

Blågult är storfavoriter – men det första mötet i Nederländerna slutade i moll. Favorittippade Sverige förlorade med uddamålet, 24–25, i den första kvalmatchen av två i 's-Hertogenbosch.

Det är klart att vi är besvikna över att förlora, vi spelar inte på en sådan nivå som vi kan och som jag tycker att vi är kända för. Nederländerna är väldigt disciplinerade, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson till handbollslandslaget.se.

Släppte aldrig

Spelet böljade inledningsvis, men när Nederländerna gick upp till 5–4 så skulle laget aldrig låta Sverige springa i kapp.

Nederländerna ledde som mest med tre bollar i den första halvleken, men Sverige kämpade sig tillbaka och lyckades reducera matchen till ett 12–13-underläge i halvtid.

Förbundskaptenen Kristján Andrésson talade om att det var Sverige som hade pressen på sig inför mötena. Och det kanske spelade in i den här matchen.

"Goda möjligheter"

Sverige hade fortsatta problem att ta initiativet mot ett Nederländerna som överraskade och höll undan och vann för första gången mot Sverige. Nederländerna har bara spelat ett världsmästerskap tidigare, 1961.

Nu blir Sverige, som kvalificerat sig till 23 av 25 VM, alltså tvunget att vinna i returen som spelas på onsdag i Kristianstad.

I slutändan är det rättvist att Nederländerna vinner med ett mål, de är bättre. Men vi har goda nöjligheter att göra bra saker ifrån oss på onsdag, säger Andrésson.