Herrarnas SM-final i innebandy i Globen var en match mellan svensk innebandys två giganter det senaste decenniet: Guldet har hamnat hos antingen Storvreta eller Falun varje år sedan 2010.

Men förra året var första gången de båda faktiskt ställdes mot varandra i en SM-final under den här perioden.

Då vann Storvreta tämligen bekvämt med 6–2.

Artikelbild

| Storvreta jublar efter sitt andra raka SM-guld i innebandy.

Årets final blev betydligt mer nervkittlande.

"Trodde på det"

Falun såg ut att gå mot en bekväm revansch med ledning 3–0 i den andra perioden.

Då fick en energisk rosaklädd Falupublik se ett chockat dalalag släppa in fem mål och förlora ännu en snöplig final.

Artikelbild

| Storvretas Robin Nilsberth och Alexander Rudd firar guldet.

Det är en sådan lättnad. Vi gav aldrig upp trots att vi låg under med tre bollar för vi visste att vi kunde vända på det, säger Storvretas segerskytt Jimmie Pettersson.

SM-guldet var Uppsalalagets sjätte – vilket är flest i svensk innebandyhistoria på herrsidan.

Artikelbild

| Storvretas supportrar fick jubla i Globen.

Det känns fantastiskt. Jag är Storvretafan sedan hur länge som helst. Det känns så grymt fint att få ta det här historiska guldet, säger tränaren Andreas Harnesk, som tog över laget inför säsongen.

Falun tar ledningen

Storvreta kom inför finalen dessutom från ett poängrekord i grundserien – men vad gjorde det när Omar Aldeeb vispade in 1–0 i krysset och gav ett revanschsuget Falun ledningen.

Drygt 13 minuter in i den första perioden styrde sedan Jonas Adriansson in 2–0 tätt framför Storvretas kasse.

Vi gjorde en bra första period men tappade lite och Falun fick billiga mål, säger Jimmie Pettersson om lagets inledning.

Den andra perioden tog vid där den första slutade: ganska målsnål, tillknäppt och gruffig, men när målet kom var det återigen Falun som gjorde det.

Omar Aldeeb gjorde, som så ofta den här säsongen, ytterligare ett mål och då såg det mörkt ut för regerande mästarlaget Storvreta.

Men i mitten av den andra perioden kom till slut vändningen: Jesper Berggren reducerade till 1–3 och bara några minuter därefter klippte Faluns målvakt Johan Rehn både boll och spelare när han på modernt fotbollsmålvaktsmanér rusade ut för att avstyra en omställning.

På den efterföljande straffen tog Alexander Rudd otroligt lång tid på sig, men var i slutändan säker när han blixtsnabbt drog bort Rehn i målet och satte 2–3 högt i nättaket.

Jag är ganska självsäker på straffar. Jag tänker att jag ska göra mål och det gör jag, säger Rudd om straffen.

Avslutade i tom bur

Vid ställningen 2–3 i den sista och avgörande perioden var Falun skakat.

Känslan var inte om, utan när, Storvretas kvittering skulle komma.

Jag vet inte vad som hände. Vi brukar försöka lugna ner varandra och inte bli för stressade. I dag lyckades det inte, säger Faluns tvåmålsskytt Omar Aldeeb.

Och målen kom: i powerplay kvitterade Tobias Gustafsson till 3–3 innan Jimmie Pettersson blev matchhjälte med sitt 4–3-mål.

Det gick så fort, det var en kontring som jag avslutade. Man hinner inte tänka så mycket men det var en lättnad att den gick in, säger Pettersson om målet.

5–3 satt i öppen kasse med halvminuten kvar.

Vi visar på en jävla styrka. VI har ett sådant bra lag och vi sporrar varandra på varje träning. Nu förtjänar vi fest, säger Pettersson.